nieuws

Europa blijft achter in staalproductie

bouwbreed

De wereldproductie van staal is in de eerste vier maanden van het jaar met 5,7 procent toegenomen tot 457 miljoen ton. In de Europese Unie tekent zich een lichte daling af.

Tegen de Europese trend in kwam in de periode januari-april uit Nederlandse ovens meer ruw staal op de markt. De productie steeg vergeleken met dezelfde maanden vorig jaar met 4,8 procent tot 2,6 miljoen ton.
De afname van het Europese volume vindt zijn oorzaak vooral in Duitsland. Uit de hoogovens van de oosterburen kwam de eerste vier maanden 16,1 miljoen ton staal. De hoeveelheid betekent een daling van 1,9 procent.
In Frankrijk nam de productie met 7,9 procent af tot 6,5 miljoen ton. Het land moet oppassen zijn plaats – na Duitsland en Italië – als de Europese nummer drie niet te verliezen aan Spanje.
In Groot-Brittannië ging de productie met 0,8 procent achteruit tot 4,8 miljoen ton. Italië produceerde 11,2 miljoen ton staal, een toename van 1,5 procent.
In tegenstelling tot in Europa neemt in Azië de dynamiek steeds verder toe. Staalreus China voerde in de eerste vier maanden de productie met 9,1 procent op tot 170 miljoen ton. Het volume is 3,7 keer zo groot als al het staal uit Noord-Amerika en 2,4 maal de hoeveelheid van alle producten uit de Europese Unie. In april liep de groei van de Chinese staalproductie op tot 10,2 procent.

Japan

In de schaduw van staalkampioen China voeren nog vier andere landen in het Verre Oosten hun productie fors op. Japan, de tweede producent ter wereld, stookte de ovens 4,4 procent harder op en vervaardigde 41 miljoen ton staal. India en Zuid-Korea kwamen respectivelijk tot de productie van 19 en 17,5 miljoen ton. De grootste groeier in de regio is Taiwan. De door China als opstandige provincie beschouwde natie slaagde erin in de eerste vier maanden 11,2 procent meer staal te maken: 7,6 miljoen ton.
In het oosten van Europa geeft Rusland de toon aan. De 25,3 miljoen ton betekent een stijging van 3,6 procent. Buurland Oekraïne groeide met 3,3 procent tot 14,7 miljoen ton.
In de Verenigde Staten nam de staalproductie met 6,5 procent toe tot 33,8 miljoen ton. Canada en Mexico kwam respectievelijk uit op 5,6 en 6,3 miljoen ton. In Brazilië steeg de staalproductie met 7,8 procent tot 11,5 miljoen ton.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels