nieuws

Energiezuinig huis tot derde duurder

bouwbreed Premium

Goed geïsoleerde woningen brengen bij verkoop tot 30 procent meer op dan panden met een laag energielabel. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Bureau Waardebepaling Onroerende zaken (NWBO). Voor de invloed van het energielabel op de koopsom geeft het bureau diverse oorzaken. Vooral bij oudere woningen is een gunstig energielabel aanwijzing voor recente investeringen, zoals woningverbetering, aanbrengen van dubbel glas en plaatsen van een HR-ketel. Een andere factor is dat energiezuinigheid vaak een graadmeter is voor het onderhoud van de woning. Bovendien zoeken – gestimuleerd door de oplopende energieprijzen – mensen steeds nadrukkelijker naar woningen met lagere variabele lasten.

Goed geïsoleerde woningen brengen bij verkoop tot 30 procent meer op dan panden met een laag energielabel. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Bureau Waardebepaling Onroerende zaken (NWBO). Voor de invloed van het energielabel op de koopsom geeft het bureau diverse oorzaken. Vooral bij oudere woningen is een gunstig energielabel aanwijzing voor recente investeringen, zoals woningverbetering, aanbrengen van dubbel glas en plaatsen van een HR-ketel. Een andere factor is dat energiezuinigheid vaak een graadmeter is voor het onderhoud van de woning. Bovendien zoeken – gestimuleerd door de oplopende energieprijzen – mensen steeds nadrukkelijker naar woningen met lagere variabele lasten.
In het onderzoek zijn de verkoopgegevens van het Kadaster met de energielabels van SenterNovem vergeleken. Voor appartementen en hoekwoningen blijken de verschillen tussen het B-label (goed geïsoleerd) en de labels E, F en G (matig tot slecht geïsoleerd) op te lopen tot 30 procent.

Reageer op dit artikel