nieuws

Dura verliest op grote projecten

bouwbreed

Dura Vermeer heeft een voorziening van 10 miljoen euro moeten treffen om financiële tegenvallers op enkele bouw- en infraprojecten op te vangen.

Dat heeft topman Dick van Well gezegd in een gesprek met deze krant naar aanleiding van de jaarcijfers van het bouwconcern.
Dura Vermeer leed verliezen op onder meer de Hanzelijn, de N31 en twee projecten van de A2. De financiële tekorten zijn ontstaan doordat de werken enkele jaren geleden tegen te lage prijzen zijn aangenomen en de mogelijke risico’s onvoldoende zijn ingeschat, aldus Van Well.
Na de ontdekking van de tegenvallers heeft de bouwer alle infraprojecten van enige omvang onder de loep genomen. Nieuwe probleemgevallen heeft dat niet opgeleverd. “We hebben alle werken van boven de 5 miljoen euro tegen het licht gehouden, maar niets gevonden. Nieuwe tegenvallers zijn dan ook niet te verwachten”, verzekert de bestuursvoorzitter.

Platter

Om herhaling te voorkomen, heeft Dura Vermeer wel fors ingegrepen in de infradivisie. De organisatie is platter gemaakt, een directielaag is geschrapt en enkele regio’s zijn samengevoegd. “De raad van bestuur zal zich voortaan ook nadrukkelijker gaan bemoeien met projecten boven de 25 miljoen euro.”
De Zoetermeerse aannemer zal daarnaast de activiteiten in de groenvoorziening, die ook onder de infrapoot vallen, afstoten. Van Well: “De groenvoorziening is een nevenactiviteit, die beter bij een andere speler ondergebracht kan worden.” Meegespeeld heeft daarbij ook dat de activiteiten, die goed zijn voor een omzet van 4,5 miljoen euro, slecht renderen.
De divisie Infra leed door de getroffen voorziening vorig jaar een verlies van 1 miljoen euro. Het jaar ervoor bedroeg het resultaat nog ruim 7 miljoen euro. De divisie wist de bedrijfsopbrengsten wel op te voeren, met 4,3 procent tot 431 miljoen euro.
Dura Vermeer boekte afgelopen jaar in zijn geheel een omzet van 1,07 miljard euro. Dat is 3,3 procent meer dan het jaar ervoor. Het bedrijfsresultaat zakte met 11,5 miljoen naar 20,5 miljoen euro. Onder aan de streep hield de bouwer 19,1 miljoen over, 18 procent minder dan in 2006.
> economie 6

Reageer op dit artikel