nieuws

Dreigend ontslag voor duizenden Britse bouwvakkers

bouwbreed

Als de Britse regering er niet snel in slaagt de hypotheekmarkt weer open te breken, dan staan binnenkort duizenden banen van bouwvakkers in de woningbouw op te tocht. ”Er is nog geen crisis maar de regering moet nu wel snel iets doen, anders gaat het fout”, zegt Steve Turner van de Home Builders Federation in Londen.

Dreigend ontslag voor duizenden Britse bouwvakkers

De Britse woningbouw biedt volgens een ruwe schatting werk aan zo’n 285.000 mensen. Een deel van hen is direct in dienst bij grote ontwikkelaars als TaylorWimpey, Barratt of Persimmon, maar de meerderheid werkt voor onderaannemers. Vorige week heeft het grootste woningbedrijf Persimmon als eerste meegedeeld geen nieuwe locaties meer op gang te brengen omdat de vraag is ingestort.
De woningbouwers zelf spreken van 25 tot 30 procent lagere verkopen maar in een rapport van bouwanalisten van ABN Amro in Londen wordt gesproken van een val met 60 procent.
Turner: ”Dat komt doordat de hypotheekmarkt door de kredietcrisis tot stilstand is gekomen. Potentiële kopers kunnen hun huis niet financieren en zien dus af van de koop. Dan is het gewoon een wet van vraag en aanbod, als er geen vraag is bouwen de woningbedrijven ook geen huizen meer. Komt de woningbouw echt tot stilstand, dan gaat het snel bergafwaarts met de werkgelegenheid. We hameren er daarom bij de betrokken ministeries in Londen voortdurend op zo snel mogelijk maatregelen te nemen om de markt weer open te breken. De regering heeft twee weken geleden 60 miljard euro beschikbaar gesteld, maar dat sijpelt niet door naar de hypotheeknemers zelf. Er is dus meer nodig, en snel want je ziet nu wat er bij Persimmon gebeurt.”
Recente cijfers van het Office for National Statistics laten zien dat de private woningbouw in Groot-Brittannië in de drie maanden tot eind februari al 18 procent lager uitkwam dan een jaar eerder. In de sociale woningbouw is het activiteitenniveau met 24 procent gedaald.
Ook in de commerciële bouw komt de klad met een daling van 8 procent in de kantorenbouw en van 22 procent in industriële opdrachten. Alleen infrastructuur met 30 procent meer opdrachten en de overheidsinvesteringen in scholen, ziekenhuizen en andere openbare gebouwen met een plus van 22 procent scoren positief. ”Dat is echter niet meer voldoende om de neergang in de andere sectoren te compenseren”, tekent het ONS daarbij aan.

IJskast

De Londense onroerendgoedmakelaar Savills meldt dat inmiddels een reeks grote winkelprojecten in de ijskast is gezet. Savills noemt als voorbeelden winkelcentra in Dumfries, Chester en Newport met een totale ontwikkelwaarde van bijna een half miljard euro. In de meeste gevallen blijkt het onder de huidige omstandigheden niet mogelijk de financiering rond te krijgen, maar daarnaast neemt ook de belangstelling onder winkeliers voor nieuwe vestigingen snel af.
Volgens de onroerendgoedmakelaar kan uiteindelijk 40 procent van de nieuwe winkelcentra – waarvoor al bouwvergunning is verleend – worden af- of uitgesteld.

Reageer op dit artikel