nieuws

Design Pro logische rekenaar

bouwbreed

Ontwikkelaars van verankeringssoftware staan gewoonlijk voor een lastige keuze: hun klanten willen dat de programma’s alles kunnen uitrekenen maar tevens gebruikersvriendelijk zijn. Design Pro, de software van Powers Fasteners uit Wieringerwerf, blijkt een slimme mix van een alleskunner en gebruiksgemak.

Toepassingen van ankers waarvan de capaciteit bij lange na niet wordt benut, verhogen de bouwkosten onnodig. Een constructeur wil daarom zo nauwkeurig mogelijk bepalen welke bevestigingsmiddelen hij in welke hoeveelheden nodig heeft. Verankeringssoftware is een hulpmiddel, maar dan nog is het vaak een geworstel.
Design Pro van Powers leidt de gebruiker in vier stappen naar de juiste berekening. De software is ontwikkeld volgens het easy flow-concept: de acties die de gebruiker moet ondernemen zijn zo logisch en helder dat de volgende stap al voor de hand ligt.

Projectgegevens

Na het opstarten krijgt de gebruiker een scherm te zien waar de projectgegevens ingevuld kunnen worden. De volgende stap is het invullen van specificaties van de ondergrond zoals de sterkte van het beton, de wapening, de dikte van de voet- of eindplaat en de staalkwaliteit.
In de derde stap krijgt de gebruiker een scherm te zien waarin een keuze kan worden gemaakt uit de verschillende ankers die in principe voor de betreffende constructie in aanmerking komen. De constructeur krijgt bij Design Pro alleen een overzicht van de gecertificeerde, dus de Europees goedgekeurde, bevestigingsmiddelen. Vooralsnog is het programma alleen bruikbaar voor verankeringen in beton, maar andere ondergronden zullen volgen, zegt Ellener Mensink van Powers. “Bij stap drie maakt de constructeur een selectie uit de ankers. Daarbij wordt de range verkleind. Vervolgens geeft de constructeur in stap vier op tekening aan waar hij de ankers wil hebben. De software werkt real time. Als bijvoorbeeld de hart-op-hart-afstand van de ankers verkleind wordt, of de constructeur wil de bevestigers excentrisch plaatsen, veranderen de maten en afstanden op de tekeningenonmiddellijk en overal.”

Real time-aanpassing

De real time-aanpassing van maten gebeurt ook wanneer de constructeur verkiest om de ankers op grotere of kleinere afstand van de rand te positioneren of wanneer de dikte dan wel de maat van de voetplaat wordt veranderd. Zo is er steeds een directe link tussen de input en de output.
De gebruiker kan met één klik eenvoudig switchen van 3D naar 2D of werken in tabellen. In de vierde stap wordt tevens meteen duidelijk welke capaciteit het benodigde anker heeft bij een bepaalde trek- en afschuifbelasting of een gecombineerde belasting. De belasting van de ankers wordt in een balk uitgedrukt in een percentage en wordt rood wanneer de belasting van de ankers te groot is.
In deze fase legt de software ook onmiddellijk de knelpunten van de gekozen oplossing bloot, bijvoorbeeld wanneer het anker te dicht bij de rand is gepositioneerd.

Alles op een rijtje

De laatste stap toont de belangrijkste resultaten ten aanzien van het ontwerp en de tekening. De uitgebreide resultaten kunnen nu bekeken en geprint worden.
Mensink; “De constructeur heeft nu alles op een rijtje, maar kan bijvoorbeeld nog wel uitrekenen wat de minimale dikte van de voetplaat zou moeten zijn. We hebben deze toevoeging helemaal naar het einde van het programma gebracht, omdat er nogal wat rekencapaciteit voor nodig is en dat maakt het programma veel trager. En juist de snelheid, de easy flow en het gebruikersgemak maakt Design Pro zo aantrekkelijk en uniek in haar soort.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels