nieuws

De misrekening

bouwbreed Premium

De gevolgen van het slechte rekenonderwijs in ons land worden hoe langer hoe voelbaarder. Toen Balkenende IV in de steigers stond, werd al gewaarschuwd dat de economische groei veel te optimistisch werd ingeschat. Dat zou op termijn grote gevolgen kunnen hebben.

De gevolgen van het slechte rekenonderwijs in ons land worden hoe langer hoe voelbaarder. Toen Balkenende IV in de steigers stond, werd al gewaarschuwd dat de economische groei veel te optimistisch werd ingeschat. Dat zou op termijn grote gevolgen kunnen hebben.
Die misrekening van toen merkt iedereen nu in de portemonnee. Om geld bij elkaar te sprokkelen gaat de btw-verhoging gewoon door, evenals de accijnsverhoging op de brandstoffen. En dat in een tijd dat speculanten op de termijnmarkten al zorgen voor torenhoge brandstof- en voedselprijzen.
Gevolg zal zijn dat de inflatie in ons land na de rustige jaren waarin wij onder het Europees gemiddelde zaten, wel eens fors boven dat gemiddelde uit kunnen komen. Experts denken al aan 4 procent. Dit zal aanleiding vormen voor de bonden om met forse looneisen te komen waarbij die van nu verbleken.
De Pavlov-reactie is voorspelbaar. Het kabinet gaat sociale partners oproepen de lonen te matigen hetgeen niet zal gebeuren. De eisen zullen na veel sociale onrust uiteindelijk worden ingewilligd zoals dat in de praktijk altijd gaat.
Intussen neemt de onrust in het land alleen maar toe. Dit kabinet vindt het belangrijker om burgers af te luisteren, cartoonisten te vervolgen en onderling ruzie te maken over ethische kwesties, dan te investeren in de toekomst van het land.
Beleggers zal het allemaal worst zijn. Door de kredietcrisis zijn ze toch al wat huiveriger geworden om in aandelen te stappen. Toch lijkt het er wel op dat de bouw weer enigszins in de gratie komt.Ballast Nedam en BAM hebben de laatste tijd behoorlijk ingeleverd. Deze week werd echter de weg omhoog weer gevonden, mede door de redelijke resultaten van BAM. Met Heijmans blijft het modderen. Het bedrijf verloor in enkele weken 7,5 euro op 19,95 euro op donderdag. De aankondiging dat oud-Boskalis topman Rob van Gelder de boel mag redden, maakte nog weinig indruk. Eerst maar eens zien of die geen misrekening maakt.
Ferry Heijbrock

Reageer op dit artikel