nieuws

Daklichtlandschap met bliksemafleiders

bouwbreed

KampenMet een beetje fantasie ziet het enorme schuin aflopende dak van de nieuwe vmbo-school in Kampen er door de schuin geplaatste daklichten buitenaards uit. Tot we de medewerker van TBI-dochter bouwbedrijf Koopmans uit Emmeloord bezig zien met het plaatsen van bliksemafleiders tegen de daklichten, die voor een gedoseerde lichtinval zorgen in het onderliggende atrium. Opdrachtgever Stichting Huisvesting VMBO Kampen gaat de negenhonderd leerlingen verspreiden over zogenaamde ‘thuisbases’, van waaruit ze vrij uitzicht krijgen op de centrale hal waarin een levensechte leeromgeving wordt nagebootst, licht VVKH Architecten uit Leiden het ontwerp toe. Het futuristisch ogende schoolgebouw met z’n lange glazen gevels moet in onderwijstechnisch opzicht voor de leerlingen een route naar de toekomst uitzetten. De nieuwe naam van de vmbo-school is dan ook VIA, een verwijzing naar het Romeinse woord voor ‘weg’ en een afkorting van Vmbo en praktijkonderwijs Ichthus College en Almere College. In augustus moet het naast rijksweg N50 gelegen complex worden opgeleverd.

KampenMet een beetje fantasie ziet het enorme schuin aflopende dak van de nieuwe vmbo-school in Kampen er door de schuin geplaatste daklichten buitenaards uit. Tot we de medewerker van TBI-dochter bouwbedrijf Koopmans uit Emmeloord bezig zien met het plaatsen van bliksemafleiders tegen de daklichten, die voor een gedoseerde lichtinval zorgen in het onderliggende atrium. Opdrachtgever Stichting Huisvesting VMBO Kampen gaat de negenhonderd leerlingen verspreiden over zogenaamde ‘thuisbases’, van waaruit ze vrij uitzicht krijgen op de centrale hal waarin een levensechte leeromgeving wordt nagebootst, licht VVKH Architecten uit Leiden het ontwerp toe. Het futuristisch ogende schoolgebouw met z’n lange glazen gevels moet in onderwijstechnisch opzicht voor de leerlingen een route naar de toekomst uitzetten. De nieuwe naam van de vmbo-school is dan ook VIA, een verwijzing naar het Romeinse woord voor ‘weg’ en een afkorting van Vmbo en praktijkonderwijs Ichthus College en Almere College. In augustus moet het naast rijksweg N50 gelegen complex worden opgeleverd.
Foto: Ton Borsboom; tekst: Pieter de Mos

Reageer op dit artikel