nieuws

Consulent helpt koper aan energiezuiniger woningVolker Wessels haalt overtot aanschaf extra installaties

bouwbreed Premium

Nederlanders kopen liever een luxe keuken of badkamer dan geld te steken in energiezuinige installaties. Intensieve voorlichting blijkt een probaat middel om de aspirant-investeerders op andere gedachten te brengen.

Uit onderzoek van bouwbedrijf Volker Wessels blijkt dat 55 procent van de burgers bezorgd is over het milieu. Nog eens 38 procent geeft aan serieuze problemen te zien. Toch vertalen de zorgen zich – zonder steuntje in de rug – nauwelijks in beslissingen die bijvoorbeeld meehelpen de uitstoot van kooldioxide terug te dringen.
Volker Wessels blijkt door het structureel inzetten van een energieconsulent tal van woningzoekers over te kunnen halen om bij de aankoop het milieu hoger op de agenda te zetten. Bij woningen van het concept Climate Ready krijgen alle potentiële kopers van een consulent uitgebreid uitleg over de werking en rendementen van eventueel aan te sluiten energiezuinige installaties. Besparingen op de lange termijn worden eveneens inzichtelijk gemaakt, want Climate Ready groeit mee met de technologische ontwikkelingen die in de woning toepasbaar zijn.
Onderzoek van Volker Wessels onder 1200 personen wijst uit dat negen op de tien Nederlanders die op zoek zijn naar een nieuwbouwwoning, het energiegebruik uiterst belangrijk vinden. Om tot daadwerkelijke investeringen over te gaan, ontbreekt meestal het inzicht in de technische mogelijkheden en financiële gevolgen. Een belangrijke vraag daarbij is hoe het extra geld zich laat terugverdienen door middel van lagere energierekeningen.

Compensatie

Bijna driekwart van de aspirantkopers zegt eventueel best kosten te willen maken ten behoeve van het milieu. Een groep van 43 procent noemt als argument de waardestijging van de woning. Voorwaarde voor 9 procent is klinkklare compensatie voor de stijgende energiekosten. De onderzoekers trekken de conclusie dat voor de meeste mensen klimaatneutraal gelijk moet zijn aan financiënneutraal. Subsidies en belastingvoordeel vormen dan ook belangrijke prikkels. Volker Wessels claimt met zijn Climate Ready 60 procent te kunnen besparen op de energierekening van een gemiddelde woning.

Reageer op dit artikel