nieuws

Broekbakema: Brand is een ramp

bouwbreed Premium

Dat ‘bouwkunde’ zo goed als weg is, doet directielid Meindert Booij van Broekbakema pijn. Niet in de laatste plaats omdat de afgebrande faculteit ontworpen is door Van den Broek zelf; “Wij vinden het een ramp. Het is een monument van onze voorganger. Veel mensen van ons bureau hebben daar bovendien hun studie gedaan.”

Dat ‘bouwkunde’ zo goed als weg is, doet directielid Meindert Booij van Broekbakema pijn. Niet in de laatste plaats omdat de afgebrande faculteit ontworpen is door Van den Broek zelf; “Wij vinden het een ramp. Het is een monument van onze voorganger. Veel mensen van ons bureau hebben daar bovendien hun studie gedaan.”
In de jaren zestig mocht hoogleraar Van den Broek de faculteit ontwerpen, nadat hij een competitie van andere Delftse hoogleraren had gewonnen. Booij zelf was als student in 1970 één van de eerste gebruikers. Hij noemt het gebouw dat zich kenmerkt door een “brutalistische en functionele stijl” van grote architectonische waarde. “Ogenschijnlijk lijkt het alsof er vergelijkbare gebouwen bestaan. Maar als je achter de grijze gevel keek zag je een open en stimulerend gebouw met unieke plekken. Het was een soort stad met duidelijke routes.” Broekbakema bewaakte de huisstijl de afgelopen jaren, nadat er “zonder respect veel aan was vertimmerd.” Twee jaar geleden ontwierp het bureau een nieuwe vluchttrap. Er bestonden prille uitbreidingsplannen.

Reageer op dit artikel