nieuws

Brandpreventie bij erfgoed is slecht

bouwbreed Premium

Bij een groot aantal musea, archieven, bibliotheken en monumenten in Nederland is te weinig aandacht voor brandveiligheid. Dat concludeert de Brand­raad.

Bij een groot aantal musea, archieven, bibliotheken en monumenten in Nederland is te weinig aandacht voor brandveiligheid. Dat concludeert de Brand­raad.
Recente museumbranden zoals in Amersfoort en Steijl laten zien wat de gevolgen kunnen zijn. De Brand­raad is opgericht naar aanleiding van deze twee branden die een grote ravage aanrichtten in respectievelijk het Armando Museum en het Schutterijmuseum. Deskundigen op het gebied van brandpreventie en cultureel erfgoed werken nu in de Brandraad samen om brandveiligheid in de erfgoedsector hoger op de agenda te krijgen.
De toenemende waarde van het Nederlands cultureel erfgoed staat in geen enkele verhouding tot de investeringen die worden gedaan om het erfgoed te beveiligen, zo stelt de Raad. Als oorzaken voor deze laksheid noemt de Raad onduidelijkheid over verantwoordelijkheden, onvoldoende risicobewustzijn en gebrek aan kennis van preventiemaatregelen. Ook vooroordelen zouden een rol spelen. Bepleit worden onder meer “heldere veiligheidsdoelen en regels te stellen”.

Reageer op dit artikel