nieuws

BAM verkoopt m inder woningen

bouwbreed

Koninklijke BAM Groep verkoopt dit jaar minder nieuwbouwwoningen dan aanvankelijk ingeschat.

De Bunnikse aannemer ging begin dit jaar nog uit van ruim 5300 huizen, maar heeft dat aantal nu bijgesteld tot 4800 stuks. Vorig jaar wist het bouwconcern nog ruim 5334 zelf ontwikkelde woningen af te zetten. Volgens BAM-topman Joop van Oosten nopen de huidige marktomstandigheden tot een neerwaartse bijstelling. De woningverkopen staan onder druk doordat banken strengere hypotheekeisen stellen. “Ook denken consumenten langer na alvorens zij een huis kopen”, zegt Van Oosten.
De bestuursvoorzitter gaf ook toe dat “enkele” grote woningbouwprojecten van BAM vertragingen hebben opgelopen. Hij wijt dat vooral aan tijdrovende ruimtelijke-ordeningsprocedures. Van Oosten maakt zich echter weinig zorgen omdat de vraag groot blijft door het structurele tekort aan nieuwbouwwoningen.
“Het is wel steeds meer zaak om de juiste woning op de juiste locatie aan te bieden”, aldus de topman, die aangaf dat het aangepaste aantal woningverkopen zal leiden tot een “lichte daling” van de marge van haar vastgoeddivisie. Vorig jaar bedroeg die marge nog 12,7 procent.
Volgens Van Oosten is BAM ondanks de bijstelling het jaar goed begonnen. De omzet nam in het eerste kwartaal met 9 procent toe tot 1,87 miljard euro. De stijging zou groter geweest als het Britse pond niet zo sterk in waarde was gedaald. Op de plank heeft het bedrijf voor 14,3 miljard aan werk liggen, bijna 4 procent meer dan aan het einde van vorig jaar. Van Oosten ziet momenteel minder vaak dat “het verschil tussen het budget van de opdrachtgever en onze prijs onoverkomelijk groot is.”
BAM zag het bedrijfsresultaat met ruim een procent afnemen tot 65,7 miljoen euro. Ook de nettowinst daalde, met meer dan 4 procent naar 51,6 miljoen. Wisselkoerseffecten en de hoge bijdrage van AM in het eerste kwartaal vorig jaar zijn de veroorzakers van de teruggang.

‘Goede werken’

De bouwdivisie van BAM deed het met een winstmarge van maar liefst 4 procent bijzonder goed. Volgens Van Oosten werd in de eerste drie maanden dan ook een aantal “goede werken” opgeleverd. Hij verwacht echter dat over het hele jaar de bouwtak uit zal komen op een marge van rond de 2,5 procent.
De gesprekken over de verkoop van het 21,5 procentsbelang in baggerbedrijf Van Oord zijn recentelijk gestart, meldde de topman verder. BAM is verplicht om eerst met de aandeelhouders van Van Oord – NPM Capital en MerweOord – te onderhandelen. Als dat tot niets leidt, kan de bouwer pas eind oktober met andere gegadigden praten.

Reageer op dit artikel