nieuws

Aluminium strips in plaats van lcd

bouwbreed Premium

BeijingAanvankelijk zou de gevel van de rechthoekige Basketball-hal in Beijing rondom worden uitgevoerd als een gigantisch televisiescherm. Daarop zouden buiten de wedstrijden te zien zijn die binnen plaatsvinden. Maar toen tijdens de bouw plotseling moest worden bezuinigd, veranderde dat plan drastisch. Bovendien stond het geplande, energieverslindende lichtbaken haaks op de groene uitstraling die het Chinees Olympisch Comité voor ogen stond.De Zwitserse architecten Burckhardt + Partner die de ontwerpprijsvraag hadden gewonnen, maakten plaats voor Chinese collega’s. Zij vervingen de lcd-schermen door geperforeerde aluminium strips die willekeurig voor de glasgevel zijn geplaatst en beweging moeten suggereren. De strips werken als zonwering en temperen het daglicht waarmee de hal zoveel mogelijk wordt aangelicht. Zonnecellen op het dak leveren grotendeels de energie voor de led-verlichting ’s avonds; regenwater dat op het dak valt wordt opgevangen en gebruikt voor bevloeiing van het park rondom.

BeijingAanvankelijk zou de gevel van de rechthoekige Basketball-hal in Beijing rondom worden uitgevoerd als een gigantisch televisiescherm. Daarop zouden buiten de wedstrijden te zien zijn die binnen plaatsvinden. Maar toen tijdens de bouw plotseling moest worden bezuinigd, veranderde dat plan drastisch. Bovendien stond het geplande, energieverslindende lichtbaken haaks op de groene uitstraling die het Chinees Olympisch Comité voor ogen stond.De Zwitserse architecten Burckhardt + Partner die de ontwerpprijsvraag hadden gewonnen, maakten plaats voor Chinese collega’s. Zij vervingen de lcd-schermen door geperforeerde aluminium strips die willekeurig voor de glasgevel zijn geplaatst en beweging moeten suggereren. De strips werken als zonwering en temperen het daglicht waarmee de hal zoveel mogelijk wordt aangelicht. Zonnecellen op het dak leveren grotendeels de energie voor de led-verlichting ’s avonds; regenwater dat op het dak valt wordt opgevangen en gebruikt voor bevloeiing van het park rondom.
Foto: Reuters – tekst: Ad Tissink

Reageer op dit artikel