nieuws

Aannemers passen voor bouw station

bouwbreed

Nu de aanbesteding van het nieuwe station in Arnhem is mislukt, zijn de opdrachtgevers, ProRail en de gemeente Arnhem, terug bij af. Reizigers moeten het voorlopig doen met het tijdelijke station dat het vorig jaar gesloopte station vervangt.

De gemeente en ProRail starten eerst een marktconsultatie om zicht te krijgen op de mogelijkheden om het spraakmakende ontwerp van Ben van Berkel alsnog gerealiseerd te krijgen. “Als de markt meedenkt, komen er misschien nieuwe oplossingen in beeld”, overweegt ProRail-woordvoerder Ilse Heemskerk. Eind augustus moet de consultatie zijn afgerond.
Een van de ideeën die leven is versobering van het ontwerp, mits dit kan binnen de grenzen van de architectuur en gebouwkwaliteit. Ook andere aanbestedingsvormen zijn denkbaar.
“Het is een buitengewoon gecompliceerd ontwerp”, erkent Heemskerk. Aannemers lijken er hun vingers niet aan te willen branden of er moet veel geld tegenover staan, zeker in een tijd waarin toch genoeg werk is.
Van de zes bouwbedrijven die uit de Europese aanbesteding naar voren kwamen, is er niet één overgebleven. De laatste, een Duitse onderneming, vraagt 55 miljoen euro meer dan de opdrachtgevers willen geven. De onderhandelingen zijn deze week definitief vastgelopen.
De bouw van het station moet de kroon worden op het vernieuwde stationsgebied. Arnhem Centraal is één van de zes sleutelprojecten die werden bedacht voor toekomstige hsl-stations.

Ambitieus

Dat met het stationsontwerp hoog is gegrepen, was bij de presentatie ervan al duidelijk. Vooral de kromme, gebogen vormen van het gebouw werden een grote uitdaging genoemd. Ambitieus is ook een dubbel gedraaide wand in de hal die tevens een belangrijk steunelement vormt voor het dak. Ingewikkelde vormen zijn gecombineerd met hoge eisen aan de afwerking. Of de bouw op zich al niet moeilijk genoeg is, moet tijdens de uitvoering ook nog worden gezorgd dat reizigers van het station gebruik kunnen blijven maken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels