nieuws

‘Zonnebos’ uitdaging voor bedrijfsleven

bouwbreed

Het 6 hectare grote ‘bos’ op zonne-energie in recreatiegebied Bussloo bij Twello stelt de betonindustrie en energiesector voor grote technische uitdagingen.

De grote verwachte onrendabele top bij dit 70 miljoen euro kostende project moet gecompenseerd worden met efficiënte maatregelen. Het architecten- en stedenbouwkundig bureau RDH uit Breda zoekt partners om deze noviteit van de grond te laten komen.
De betonparasol van Hubert Jan Henket bij het voormalig sanatorium Zonnestraal vormde de inspiratiebron voor RDH en opdrachtgever Recreatiegemeenschap Veluwe om dit duurzame concept te ontwikkelen. De bedoeling is de palen en kruin (‘bomen’) van prefab hogesterktebeton te maken om ze zo rank mogelijk uit te voeren.
Er zijn circa vijfhonderd palen gepland van maximaal 15 meter hoogte. Hurks Beton is in beeld als leverancier.
Op de kruin worden de zonnepanelen bevestigd. Een aaneengesloten paneel is 144 vierkante meter groot om een goede stroom opbrengst te garanderen. Het energiezuinige bos levert stroom aan circa tweeduizend huishoudens. De zonnepanelen zijn lichtdoorlatend, zodat onder de overkapping allerlei evenementen kunnen plaatsvinden.

Kosten

RDH wil eventueel in zee met het bedrijf APA dat een nieuwe generatie zonnepanelen heeft ontwikkeld. Een dunne laag van diverse metalen deeltjes op een glasplaat vervangt de kostbare traditionele pv-cellen die van silicium zijn gemaakt. Volgens projectarchitect Taco Kruidenhof van RDH kunnen daarmee de kosten met 30 procent omlaag. “Het is nog de vraag of we alle panelen uitvoeren met deze nieuwe panelen of een deel. Dat hangt mede af van de productiecapaciteit van APA.”
Het plan, dat nog een technisch-economisch haalbaarheidsonderzoek moet ondergaan, wordt daarna gepresenteerd aan de gemeenteraad van Voorst.

Reageer op dit artikel