nieuws

Wêrom-woningen voorzien zichzelf van energie

bouwbreed

De gemeente Kollumerland wil in 2020 energieneutraal zijn. De Friese bestuurders lieten twee proefwoningen bouwen die op jaarbasis voldoende energie voor eigen behoefte moeten opleveren, maar liever nog iets meer. Verschillende technieken zijn gebruikt bij het innovatieve demonstratieproject.

Sylvia Renes, directeur van BenR Adviseurs voor duurzaamheid en betrokken bij het Friese project, geeft uitleg over de zogenoemde Wêrom-woningen. “Het zijn ruime woningen met veel licht. Ze zijn goed geïsoleerd, hebben een slimme indeling ten opzichte van de zon en genereren zonne- en bodemenergie. Ruim een jaar wordt in de woning gemeten, om te controleren of de energieberekeningen kloppen.
De twee proefhuizen zijn al gebouwd, op 19 mei is de officiële opening door minister Cramer van VROM. Na twee jaar worden de panden, die naast het gemeentehuis staan, verkocht. In de huizen komt een werkplaats voor studenten die metingen en nieuwe energieneutrale concepten ontwikkelen. Renes speelt daarbij een adviserende rol. De energiezuinige woningen zijn overigens 50.000 duurder dan een vergelijkbaar huis zonder dure installatie.
De gemeente Kollumerland, de aannemers VDM Woningen en Kootstra van der Veen dingen met de Wêrom-woningen mee naar de Nationale Energie Toekomst trofee 2008. Dat is een landelijke prijs van 25.000 euro van het ministerie van VROM voor energiezuinig wonen en werken.

Reageer op dit artikel