nieuws

‘Wat wij ontw erpen is ook uitvoerbaar’

bouwbreed

Aan de ene kant is bewust gekozen voor zelfstandigheid van de organisatie, aan de andere kant wil Breijn de binding met Heijmans absoluut niet verloochenen.

<Vervolg voorpagina
“Wij zijn het eerste ingenieursbureau dat duidelijk aangeeft dat we bij een aannemer horen. Dat doen we bewust omdat we daarmee aangeven behalve de kennis over ingenieursdiensten, ontwerp en advies ook uitvoeringskennis naast ons te hebben. Wat wij ontwerpen, is ook uitvoerbaar”, zegt Noltenius.

Onderzoek

Dat niet een naam is gekozen met Heijmans erin, is vooral gedaan voor de externe klanten. “Wij hebben onderzoek gedaan en daaruit bleek bijvoorbeeld dat 100 procent van onze klanten wist dat Ingenieursbureau Van Kleef een volle dochter van Heijmans was. Toch stellen met name gemeenten het op prijs dat in de naam geen directe link ligt met Heijmans. Wij kunnen ons daardoor tevens onafhankelijker opstellen”, vindt Noltenius.
In de toekomst wil Breijn zich verder ontwikkelen op vakgebieden. Vooral advisering over bijvoorbeeld mobiliteit staat op het verlanglijstje. Daarom vindt de Breijn-directeur het ook zo belangrijk op de externe markt te opereren. “Daar moet je werken als je tenminste de juiste mensen binnen wilt halen. Als je alleen intern werkt, dan is er voor goede mensen te weinig uitdaging.”
In de bedrijfsfilosofie wordt uitgegaan van drie ‘richtingaanwijzers’, beheersing van de basisprocessen, proactiviteit en integraliteit. ”Met proactief bedoelen we vooral de kunst van het begrijpen van de klant. Die stelt een vraag waar vaak een vraag achter zit. Die willen we weten. En de integraliteit is vastgeknoopt aan de full servicegedachte van Heijmans. Met andere woorden, wij geloven erin dat 1 plus 1 zeker 3 kan zijn.”

Vak apart

Door de integratie staat er nu een ontwerp- en adviesdochter bij Heijmans met zo’n 300 medewerkers die zich bezighoudt met alles op het gebied van infra, ruimte, mobiliteit en stedelijke bouw behalve met architectuur. “Dat is een vak apart dat we graag aan de architectenbureaus overlaten”, zegt Noltenius.

Reageer op dit artikel