nieuws

Vlaams plan voor bouw van 45.000 sociale woningen

bouwbreed

Vlaanderen gaat tussen 2009 en 2020 45.000 sociale huurwoningen bouwen, zo heeft de Vlaamse regering besloten.

Om dat streefgetal te halen, moeten jaarlijks 2000 sociale huurwoningen extra worden gebouwd op de 2000 woningen die nu al per jaar verrijzen.
Volgens de Vlaamse minister van wonen Marino Keulen, worden gemeenten met een achterstand op het gebied van de bouw van sociale huurwoningen, aangemaand hun woningbouwprogramma’s te versnellen. Dat is geen overbodige maatregel want tal van gemeenten halen niet het streefcijfer van 2000 nieuwe sociale huurwoningen per jaar. “Een verdubbeling van de huidige inspanningen is bijna onmogelijk”, reageerden diverse huisvestingsmaatschappijen op het besluit van de Vlaamse regering.
Van de geplande huurwoningen reserveert minister Keulen 11.000 voor de 140 gemeenten met een achterstand. De regering wil haar doelstelling koste wat kost verwezenlijken. Daarvoor zijn behalve gemeenten, sociale diensten en dito huisvesters ook projectontwikkelaars welkom en buitenlandse aannemers. “Het maakt mij niet uit wie de woningen realiseert, als het maar gebeurt”, benadrukt zij.

Reageer op dit artikel