nieuws

Verkoop van woningen zakt terug naar niveau van 2005

bouwbreed Premium

De verkoop van woningen is in het eerste kwartaal gedaald tot het laagste niveau sinds 2005. Het aantal transacties zakte vergeleken met de laatste drie maanden van vorig jaar met een kwart tot amper 30.000.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars becijfert dat ten opzichte van het vierde kwartaal de prijs van de gemiddelde woning met 0,4 procent toenam tot 244.000 euro. De getallen moeten met een korreltje zout worden genomen, omdat de NVM slechts zicht heeft op de handel van de eigen makelaars. De prijsstijging van 0,4 procent betekent feitelijk een daling vanwege het huidige inflatiecijfer van 2,2 procent.
De periode dat vrijstaande woningen bij de NVM in de verkoop staan, is opgelopen tot bijna 150 dagen. Voor de verkoop van een twee-onder-eenkapper moet 100 dagen geduld worden opgebracht. Tussenwoningen en appartementen wachten ruim 70 dagen op een koper.
De langere tijden dat woningen te koop staan, kunnen volgens voorzitter Ger Hukker zijn aangewakkerd door de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten. Voor paniek is wat Hukker betreft geen reden. “De Nederlandse huizenmarkt is anders geordend. De Amerikanen hebben, door de explosieve prijsstijgingen in de afgelopen jaren, massaal speculatief huizen gekocht. Met alle gevolgen van dien. De criteria voor hypotheken zijn in Nederland veel strenger. En niet onbelangrijk: onze huizenmarkt is een kraptemarkt. Er is meer vraag dan aanbod, waardoor de prijzen hoog zullen blijven.”
Hukker verzet zich tegen de recente uitspraak van het Internationaal Monetair Fonds dat in Nederland de huizenprijzen 30 procent te hoog zijn. “Vergeten is rekening te houden met de aftrek van de hypotheekrente, waardoor de huizen betaalbaar blijven. Bovendien drijft de achterblijvende nieuwbouwproductie de prijzen op.”

Reageer op dit artikel