nieuws

Veldapparatuur met Sedona ‘intelligenter’

bouwbreed

Zelfdenkende pompen vormen nog maar één van de toepassingen voor de Sedona van Tridium. Webeasy uit Sliedrecht brengt deze chip halverwege volgend jaar op de Nederlandse markt voor gebouwbeheersystemen.

In de chip zitten onder meer een microversie van het besturingssysteem Niagara, eveneens een ontwikkeling van Tridium, en draadloze communicatietechniek. “Tridium wil met deze chip ‘intelligentie’ meegeven aan veldapparatuur en deze flexibeler en eenvoudiger in het gebruik maken”, zegt Hendrik Verhaar van Webeasy. Hij vergelijkt de chip met de ict-technieken usb (bedraad) en bluetooth (draadloos). Een computer herkent een toestel zodra het is aangesloten.
De Sedona doet op locatie alle berekeningen die tot nog toe door een centrale computer werden gemaakt op basis van de meetwaarden uit een sensor. “Dat spaart aansluitingen en vergt minder tijd bij het programmeren en in bedrijf stellen.” Mede daardoor dalen de kosten van een gebouwbeheersysteem.

Draadloos

In de gebouwautomatisering ontbreekt een technologie als Sedona. Communiceren doet de chip bij voorkeur via het internet, omdat daarmee de bedrading naar het gebouwbeheersysteem vervalt. Maar wie een conventionelere communicatietechniek wil kan de chip ook met draad aansluiten.
Webeasy beveelt de chip aan bij leveranciers van decentrale regelapparatuur en veldapparatuur.
Belimo, fabrikant van aandrijvingen voor onder meer verwarmings- en koelingsapparatuur, tekende als eerste een contract om de chip te gebruiken. Honeywell volgt mogelijk omdat Tridium een onafhankelijke werkmaatschappij van deze fabrikant is. “De toepassing zou in beginsel geen extra kosten met zich mee moeten brengen”, zegt Verhaar. “Afhankelijk van de schaal waarin productleveranciers deze technologie adopteren zou het zelfs goedkoper kunnen worden.”

Reageer op dit artikel