nieuws

Veilig vluchten over na lichtend beton in noodsituaties

bouwbreed

Naast het gebruikelijke aanbod zijn er op een bouwbeurs altijd verrassingen: producten en diensten die niemand denkt nodig te hebben, omdat niemand van het bestaan ervan weet.

Nalichtende vluchtwegmarkeringen vallen niet op als ze niet nodig zijn. Wel lastig om dat onder de aandacht te brengen. Alleen met een zaklampje kan Harrie Lövenstein laten zien hoe bijzonder zijn product is. Door fotoluminescerende (nalichtende) elementen in vloersystemen te verwerken, kunnen mensen in noodgeval makkelijker hun weg vinden. Ze werken bij het licht van spaarlampen en tl-buizen. “Het is een autonome veiligheidsmaatregel die gegarandeerd werkt wanneer het licht uitvalt.” De granulaten – Lövenstein trekt een vergelijking met kandijkorrels – lichten in het donker minimaal 8 uur na.
Op de BouwRai promoot Lövenstein het concept ‘verborgen veiligheid’ en toont onder andere verborgen plafond- en vloermarkeringen voor inpandig gebruik. “In terrazzovloeren is zo’n lichtspoor al toegepast, de toepassing in beton is nieuw. De granulaten worden dan gewoon meegestort en vervolgens gepolijst.”
Een esthetisch verantwoorde vluchtwegmarkering is vooralsnog niet voorgeschreven. “De wetgeving is volgend. Maar aanvullende vluchtwegmakeringen bieden volgens TNO wel degelijk een toegevoegde waarde ingeval van nood. Zeker daar waar veel mensen bij elkaar komen, zoals scholen en ziekenhuizen. In het Erasmusziekenhuis in Rotterdam is de voorziening overigens in het bestek opgenomen.”

Service

Een paar stands verderop toont Sani Verhuur Amsterdam volledig ingerichte en demontabele douchecabines, toilet-/wascombinaties en mini-keukens. Allemaal (apart) te huur. Een uitkomst tijdens verbouwingen. “Met een priktapkraan kan op bestaande leidingen worden aangetapt; voor de afvoer volstaan slangen van minimaal 32 millimeter rond” aldus bedenker Johan Versteeg die deze service sinds november aanbiedt.
De BouwRai moet tot meer bekendheid van zijn product leiden. Het zijn nu vooralsnog particulieren die van zijn diensten gebruikmaken. Hij hoopt vooral woningbouwverenigingen te interesseren. “Ik lever een service die er nog niet is. Iets dat niemand nodig denkt te hebben, omdat niemand weet dat het al bestaat.”

Reageer op dit artikel