nieuws

Stedelijk Museum ontkent hoog energieverbruik

bouwbreed Premium

De badkuip boven de entree van het Stedelijk Museum in Amsterdam slurpt volgens alle betrokken partijen helemaal geen energie.

Volgens het Stedelijk Museum vallen de huisvestingskosten van nieuwe expositieruimten inderdaad hoger uit – jaarlijks 2 miljoen euro – maar heeft dat weinig te maken met de entree en kunststof badkuipconstructie, waar De Volkskrantgisteren gewag van maakte. “Energieslurpend? Dat verhaal is uit zijn verband getrokken”, zegt Marie-José Raven, woordvoerder van het Stedelijk Museum.
Ook Joost Vos, projectmanager van architectenbureau Benthem Crouwel begrijpt niet waar het verhaal vandaan komt. “Over de energiehuishouding van de badkuip valt niets interessants te zeggen.”
In de badkuip die gebouwd zoals “wedstrijd- en zeilboten” komen een expositiezaal, een auditorium en een videozaal. Op het gebied van beveiling, museale verlichting en verwarming is er volgens Vos niets nieuws onder de zon. “We hanteren koude- en warmteopslag en bovendien bevindt een groot deel van het nieuwe museum zich onder de grond. Betere isolatie bestaat er volgens mij niet.”
Theo Rozendaal, commercieel directeur van hoofdaannemer Midreth heeft evenmin de indruk dat de installaties in het museum energie vreten. “Ik kan me dat niet voorstellen. Mels Crouwel is niet één van de makkelijkste, maar hij was nota bene ook Rijksbouwmeester. Hij zal ongetwijfeld werken met goede adviseurs (Imtech, DHV, red.).”
Ondertussen is het “grootste museum voor de moderne kunst” dat in december 2009 zijn deuren heropent, al twee jaar in gesprek met Amsterdam over hogere gebruikskosten. De Kunstraad van de hoofdstad laat vrijdag weten of ze een uitgebreide subsidieaanvraag van jaarlijks 2 miljoen extra honoreert. ABT heeft de hogere kosten in een rapport onderbouwd.
Los van het advies van de Kunstraad heeft het museum alle vertrouwen in een constructieve oplossing in samenwerking met de gemeente Amsterdam. “Als dat niet zo is dan heeft de verantwoordelijk wethouder tot september de tijd over ons lot te beslissen. Het kan zijn dat zij het tekort uit een ander potje haalt”, besluit Raven. “Daarbij verlopen de bouwwerkzaamheden prima.”

Reageer op dit artikel