nieuws

Slopers te nonchalantmet risico’s

bouwbreed Premium

Sloopbedrijven gaan veel te lichtvoetig om met de veiligheid van hun werknemers. Dat constateert de Arbeidsinspectie na controles bij 276 bedrijven. Vooral bij de verwijdering van asbest en de bescherming tegen (kwartsstof) worden regels met voeten getreden.

Gisteren werden de uitkomsten van inspecties op bijna 400 slooplocaties in Boekelo gepresenteerd aan vertegenwoordigers van de sloopbedrijven, verenigd in de Vereniging van Sloopaannemers (VS) en brancheorganisatie Babex. De cijfers liegen er niet om. In vier jaar tijd registreerde de Arbeidsinspectie 132 ongevallen bij sloopwerkzaamheden, met vaak inwendig letsel en botbreuken met amputaties tot gevolg. Dat maakt sloopwerk nog gevaarlijker dan de bouw in het algemeen.
Ongelukken gebeuren vooral doordat slopers vallen, geraakt worden door instortend puin of bekneld raken. Tijdens de controles traden de inspecteurs zestig keer op tegen dit soort gevaarlijke situaties, waarbij ze waarschuwingen en boetes uitdeelden.
Nog kwalijker oordeelden de inspecteurs over de bescherming van werknemers tegen het kankerverwekkende asbest en het inademen van fijne (kwarts)stofdeeltjes. In een kwart van de controles legde de Arbeidinspectie het werk stil, vanwege direct gevaar voor de werknemers.

Kwartsstof

Volgens de inspectie gebeurt het regelmatig dat de sloop van een gebouw begint voordat een gespecialiseerd bedrijf de asbest heeft verwijderd. De slopers halen het spul dan gewoon zelf weg. De Arbeidsinspectie constateert dat verschillende gemeenten sloopvergunningen afgeven zonder naar de verplichte asbestinventarisatie te vragen. Hierover vindt inmiddels overleg plaats met de VROM-Inspectie, die verantwoordelijk is voor het toezicht op gemeenten.
Ook de bescherming tegen kwartsstof laat te wensen over. Vooral als de sloop handmatig gebeurt of binnen plaatsvindt. Er zijn wel hulpmiddelen om dit te voorkomen, zoals gereedschap met afzuiging of watertoevoer en apparatuur om te slopen met afstandsbediening. In de praktijk worden ze echter veel te weinig gebruikt.
Naar aanleiding van de inspecties gaat de branche werk maken van de bescherming tegen kwartsstof: er komt een actieplan. Verder gaat de branche meer voorlichting geven om slopers beter te doordringen van de risico’s.
> nieuws 2

Reageer op dit artikel