nieuws

Rotterdam moet meer betalen voor nieuw station

bouwbreed Premium

De bouw van het nieuwe Rotterdamse Centraal Station wordt opnieuw duurder en gaat nog meer tijd kosten. De Rotterdamse gemeenteraad ziet zich gedwongen het extra benodigde krediet van 40,5 miljoen te verstrekken.

Rotterdam heeft weinig keus, omdat het oude station inmiddels is afgebroken, terwijl de hsl en RandstadRail binnenkort op het geheel vernieuwde station moeten stoppen. “En we staan voor de kwaliteit van het station, daar gaan we onder geen beding op beknibbelen,” aldus wethouder J. Baljeu (vervoer). Volgens de laatste berekeningen stijgen de totale kosten van het project naar 600 miljoen euro. Het stadse deel, waaronder de nieuwe stationshal valt, komt voor rekening van de gemeente. De kosten daarvan zijn nu becijferd op 349 miljoen euro. De ingebruikname van de ov-terminal is voorzien in oktober 2011. Daarmee is de vertraging opgelopen tot ongeveer twintig maanden ten opzichte van de planning zoals gehanteerd in de fase van het voorlopige ontwerp.
De kostenstijging komt voort uit prijsindexering, vertragingen, grondverwervingskosten en de marktontwikkeling in de bouw. Wat betreft de vertragingen wijst de gemeenteraad met een beschuldigende vinger naar ProRail – ontwikkelaar van het station – en het Rijk, dat voor een deel van de financiering verantwoordelijk is. ProRail stelt zich “uiterst laconiek” op en het Rijk maakt geen haast met het overmaken van toegezegde bedragen. ProRail heeft daardoor tot op heden de ov-terminal niet kunnen aanbesteden, bij gebrek aan voldoende dekking. Elke maand vertraging kost ongeveer 1 miljoen euro. De wethouder denkt dat een gemeentelijke claim tegen de twee treuzelende partners geen kans maakt.
Vorig jaar kreeg Rotterdam bij prijspeilaanpassingen een soortgelijke tegenvaller (33 miljoen euro) te verwerken. Minister Eurlings (verkeer) zegde toe dat gat te dichten met een extra financiële injectie van 37,5 miljoen euro. De huidige prijsverhoging (40,5 miljoen euro) is ruim 15 miljoen groter dan verwacht.

Reageer op dit artikel