nieuws

Reeks nieuwe functies voor Poldertoren Emmeloord

bouwbreed

De Poldertoren in Emmeloord krijgt een reeks nieuwe functies. De verbouwing van hét icoon van de Noordoostpolder lijkt op het Atomium in Brussel.

Aan buitenkant verandert nagenoeg niets

Oorspronkelijk fungeerde het gebouw als watertoren, compleet met uurwerken, carillon en uitzichtpunt. Twee jaar geleden verkocht waterleidingbedrijf Vitens de toren voor 150.000 euro aan de gemeente Noordoostpolder. Die wil het baken van de drooglegging weer nieuwe functies geven.
De hoofdfunctie wordt het sterrenrestaurant op de vierde verdieping. Op de begane grond komt een VVV. Verder is er plaats voor welzijnsinstelling Triade en enkele tentoonstellingsruimten. Voor twee units zoekt ontwikkelaar Provast nog een huurder.
Architectuurcentrale Thijs Asselbergs is verantwoordelijk voor de verbouwing. De hoogte van 65 meter maakt het combineren van functionaliteiten het lastigst, zegt Annemarie Swemmer van het bureau. Juist die nieuwe functies doen eer aan het oorspronkelijke ontwerp “Utilis” van H. van Gent.
Zo zorgt de architect voor een nieuw trappenhuis als vluchtweg, een lift en nieuwe entresol vloeren. Opvallend zijn de drie waterreservoirs op de drie hoogste verdiepingen. De reservoirs hebben een diameter van 8 meter en rusten op acht betonnen kolommen. Voor de toegankelijkheid van de vaten worden de wanden geperforeerd. De bakstenen buitenkant blijft nagenoeg onaangetast en krijgt alleen twee onopvallende extra openingen voor de installaties. Daarnaast wordt op de begane grond in een bestaande pui een extra entree gecreëerd.
Thijs Asselbergs vergelijkt de verbouwing met die van het Atomium in Brussel, de beroemde stalen constructie met negen bollen. “In die complexe ruimten zijn ook nieuwe functies gekomen en nu fungeert het als belangrijk vernieuwd landmark voor de stad.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels