nieuws

Raalte legt zichzelf bouwstop op

bouwbreed

De gemeente Raalte heeft zichzelf bij de restauratie van twee monumentale bruggen over het Overijssels Kanaal een bouwstop opgelegd. Raalte kwam erachter dat voor de vervanging van de brugdekconstructie er een bouwvergunning aangevraagd moest worden. Door een interpretatieverschil tussen twee gemeentelijke afdelingen was deze procedure niet gevolgd. De bouwstop voor de restauratie aan de Daggertsbrug en Enkbrug duurt zeker enkele weken. De procedure voor de aanvraag van een bouwvergunning duurt gemiddeld zes tot dertien weken. “De interne afstemming of er voor een gedeeltelijke restauratie aan het brugdek een bouwvergunning nodig was, is niet duidelijk geweest tussen de afdelingen bouwen, milieu, juridische zaken en verkeer en infra. Uiteindelijk is gebleken dat een constructieve verandering door ander materiaalgebruik wel vergunningsplichtig is”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De gemeente Raalte heeft zichzelf bij de restauratie van twee monumentale bruggen over het Overijssels Kanaal een bouwstop opgelegd. Raalte kwam erachter dat voor de vervanging van de brugdekconstructie er een bouwvergunning aangevraagd moest worden. Door een interpretatieverschil tussen twee gemeentelijke afdelingen was deze procedure niet gevolgd. De bouwstop voor de restauratie aan de Daggertsbrug en Enkbrug duurt zeker enkele weken. De procedure voor de aanvraag van een bouwvergunning duurt gemiddeld zes tot dertien weken. “De interne afstemming of er voor een gedeeltelijke restauratie aan het brugdek een bouwvergunning nodig was, is niet duidelijk geweest tussen de afdelingen bouwen, milieu, juridische zaken en verkeer en infra. Uiteindelijk is gebleken dat een constructieve verandering door ander materiaalgebruik wel vergunningsplichtig is”, aldus een woordvoerder van de gemeente.
De versleten brugdekconstructie van hout en metaal wordt vervangen door beton. De gemeente moet de monumentencommissie laten toetsen of die materiaalwijziging geoorloofd is. De commissie heeft al toestemming gegeven voor de gehele restauratie, mits de verschijningsvorm en de brugfunctie gehandhaafd blijft. De bruggen dienden vroeger als ophaalbrug, maar die ophaalfunctie is sinds de jaren tachtig al verdwenen.

Reageer op dit artikel