nieuws

Provincie heeft plan voor nieuw spoor Groningen

bouwbreed

Rond 2015 moet er een trein rijden tussen Veendam en Stadskanaal. De provincie Groningen laat een planstudie uitvoeren naar het meest geschikte tracé.

Dit zegt de Groningse gedeputeerde Henk Bleker (CDA) naar aanleiding van de presentatie van het nieuwe Gebiedsprogramma 2008-2012 voor de Drents-Groningse Veenkoloniën afgelopen week.
Bleker is tevens voorzitter van de stuurgroep Agenda voor de Veenkoloniën. Daarin werken negen Drentse en Groninger gemeenten, de provincies Drenthe en Groningen en twee waterschappen samen aan de ontwikkeling van het gebied.
Daar staan de komende jaren belangrijke infrastructurele projecten op stapel. De aanleg van een spoorlijn tussen Veendam en Stadskanaal kost 50 miljoen euro. Dit jaar vindt een onderzoek plaats naar de haalbaarheid van een spoorverbinding tussen Emmen en Stadskanaal. Ook een spoorlijn tussen Emmen en het Duitse Meppen wordt hierin meegenomen.
In 2010 moet er na zestig jaar weer een trein rijden tussen Veendam en de stad Groningen. Momenteel wordt het oude spoor voor een bedrag van 15 miljoen euro opgeknapt.

Aantrekkelijker

De weg Veendam-Ter Apel-Emmen wordt komende jaren voor 28 miljoen aangepakt. Alle gelijkvloerse kruisingen verdwijnen en 4 à 5 kilometer krijgt vier rijstroken. Door een betere ontsluiting kunnen de veenkoloniën als woongebied aantrekkelijker worden, stelt Bleker. “Je kunt dan in de veenkoloniën wonen en elders werken.”
In het licht glooiende landschap tussen de Drentse Hondsrug en het Groningse Westerwolde komen grote kavels voor landelijk wonen.

Reageer op dit artikel