nieuws

Panama laat DEME kanaal uitbaggeren

bouwbreed Premium

De Panamese overheid heeft Dredging International, een dochterbedrijf van de Vlaamse baggergroep DEME, toegekend voor de modernisering (verdieping en verbreding) van het Panamakanaal over een afstand van 14 kilometer aan de zijde van de Stille Oceaan.

De opdracht moet in de zomer van 2012 uitgevoerd zijn en zal het mogelijk maken dat grotere schepen door het kanaal kunnen varen dat de Atlantische- en Stille Oceaan met elkaar verbindtw. Volgens woordvoerder Hubert Fiers van DEME betekent het contract met een waarde van ruim 112 miljoen euro, nieuw prestige en een uitstekende referentie voor DEME: “Het gaat immers om een hoogtechnologisch en erg moeilijk werk, want de verbreding en verdieping van het kanaal gaat recht door vulkanisch gebied. Het is een karwei dat niet iedereen aankan. Wij hebben het contract te danken aan onze innovatieve werkmethoden en technieken. Zo gebeurt bijvoorbeeld het snijden van de rotsen met artificiële intelligentie, d.w.z. dat het hele baggerproces computergestuurd wordt en onze cutters al vooraf weten wat ze zullen tegenkomen.”
Behalve de verdieping en verbreding van het kanaal, bevat het contract nog een andere opdracht. Het Panamakanaal telt aan de zijde van de Stille Oceaan twee sluizen. Over enkele jaren komen er twee nieuwe sluizen, die meteen de grootste ter wereld worden. Om deze sluizen te bereiken, moet de route van het kanaal iets worden omgebogen. Ook die opdracht is aan de Belgische baggeraar toegekend, die eerder ook al betrokken was bij verdiepings- en verbredingswerken aan het Suezkanaal.
DEME is eigendom van de Antwerpse holding Ackermans0x26Van Haaren en de bouwgroep CFE.

Reageer op dit artikel