nieuws

Orderboek van Hurks zit bomvol

bouwbreed Premium

Hurks is het jaar begonnen met 600 miljoen euro aan werk op de plank. Nooit eerder had het bouwconcern zoveel orders in portefeuille.

Dat heeft topman Geert Hurks bekendgemaakt in een toelichting op de jaarcijfers.
Met de huidige orderportefeuille kan Hurks liefst twee jaar vooruit, al maakt de bestuursvoorzitter wel een kanttekening. “Een deel van de projecten loopt over meerdere jaren, dus we zullen ook in 2008 nog het nodige werk moeten zien binnen te halen om de omzet op peil te houden.”
De Eindhovense bouwer en ontwikkelaar zag de omzet afgelopen jaar met 2 procent stijgen tot 290 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat nam met ruim 46 procent toe tot 11,6 miljoen. De nettowinst kwam uit op 10,1 miljoen euro. Dat is ruim 3,3 miljoen meer dan het jaar ervoor.

Sprint

Met name de divisie Vastgoedontwikkeling draaide uitstekend. Mede dankzij de verkoop van de KBC-toren stegen de bedrijfsopbrengsten van het onderdeel met ruim een kwart tot 86 miljoen euro.
Hurks besloot twee jaar terug fors in te zetten op vastgoedontwikkeling. “Dat zie je nu terug in de cijfers”, zegt Hurks. “We hebben een aardige sprint getrokken en zullen de ingezette groei verder doorzetten. Ook in de Randstad hebben we nu een aantal ijzers in het vuur.”
De topman wil graag nog een ontwikkelaar overnemen, maar is daar vooralsnog niet in geslaagd. Hurks blijft op zoek. “Naar een ontwikkelaar, maar een ontwikkelende bouwer kan ook.”

Selectiever

De omzet van de bouwdivisie daalde met 28 miljoen tot 147 miljoen. Volgens Hurks is er bewust voor gekozen om even pas op de plaats te maken. “We zijn selectiever projecten gaan aannemen om kleerscheuren te voorkomen. Rendement gaat even voor omzet, met een daling van de opbrengsten als gevolg. Daarnaast zijn natuurlijk ook wij geconfronteerd met het doorschuiven van projecten.”
De bestuursvoorzitter verwacht dat de bouwdivisie in 2009 weer op het oude van rond de 170 miljoen euro omzet zit. “De orderportefeuille ziet er in ieder geval goed uit.”
De divisie Bouwcomponenten 0x26 Engineering, waaronder ook de betonfabrieken van Hurk vallen, voerde de omzet met 17 procent op tot 111 miljoen. Daarvan komt ongeveer 10 procent uit het buitenland. Dat percentage moet komende jaren omhoog.

Reageer op dit artikel