nieuws

Ontwikkelaars in Utrecht buitenspel

bouwbreed

Vier van de vijf partijen die in de race waren voor de ontwikkeling van het kernwinkelgebied Leidsche Rijn zijn door de gemeente Utrecht gediskwalificeerd.

Dat heeft manager Nora Hugenholtz van het projectbureau Leidsche Rijn bevestigd.
Volgens haar heeft het viertal zich niet gehouden aan de gestelde financiële eisen ten aanzien van huurprijzen en uitgifteprijzen van de grond. Hun inschrijvingen zijn daarom ongeldig verklaard.
Het gaat om de aanbiedingen van ontwikkelingscombinaties ING Real Estate/Proper Stok, IPMMC/AM/Wilhelm, BAM/Johan Matser/Multi Development en Rabo Bouwfonds, dat zonder partner inschreef.
De bedrijven zien volgens één van de betrokken inschrijvers, geen mogelijkheden om binnen het budget van de opdrachtgever te blijven door de hoge grondprijs voor het ontwikkelgebied. Die bedraagt 118 miljoen euro, enkele tientallen miljoenen euro’s meer dan gebruikelijk.

Deal

De relatief hoge grondprijs is het gevolg van een eerder deal tussen de gemeente en vastgoedbedrijf Corio over de plannen rond het Utrechtse stationsgebied. Corio – eigenaar van Hoog Catharijne – ging akkoord met de herontwikkeling van dat gebied in ruil voor het eigendom van de winkelpanden in het nog te bouwen winkelcentrum Leidsche Rijn. Corio heeft daardoor eisen kunnen stellen aan huur- en grondprijzen.
De enige combinatie die nu nog kans maakt om de opdracht binnen te slepen, is Fortis Vastgoed/Vesteda. Dit plan zal binnenkort worden beoordeeld op kwaliteit. “Halverwege deze maand buigen we ons over de aanbieding van de enig overgebleven inschrijver”, zegt Hugenholtz. “Dat kan leiden tot een gunning of niet. In het laatste geval moeten we ons bezinnen over een eventuele nieuwe aanbestedingsprocedure.”
Het winkelcentrum in Leidsche Rijn geldt als een van de grootste nieuwe vastgoedprojecten die in Nederland op stapel staan. Het omvat ruim 26.000 vierkante meter detailhandel, 13.000 vierkantemeter kantoorruimte en 1400 vierkante meter voor commerciële voorzieningen.

Reageer op dit artikel