nieuws

Ontketende staalprijs remt economie EU

bouwbreed

Duur staal gaat een bedreiging vormen voor de ontwikkeling van de Europese economie. Bouwers krijgen steeds gepeperder rekeningen gepresenteerd.

“Het wapeningsstaal was al sinds december 40 procent duurder geworden. Daar komt nu een verhoging van zo’n 20 procent bij. Het valt de afnemers bijna niet meer uit te leggen”, zegt directeur Ton Pielkenrood van de Bond van Fabrikanten van Betonproducenten.
De Europese Federatie van de IJzer- en Staalindustrie (Eurofer) geeft een waarschuwing af dat de prijsontwikkeling van cokes en erts tot ernstige stagnaties kan leiden in de Europese economie. De prijs van ijzererts steeg in korte tijd met 75 procent. In april werden kokers en buizen 15 procent duurder. De prijzen van voorspanstrengen schoten de hoogte in van 480 euro in december naar 680 euro per ton enkele weken geleden. Inmiddels vragen de producenten 700 à 800 euro per ton.
Directeur Leo Reitsma van de Amstelveense importeur Nedeximpo ziet de volgende bui al hangen. “De inkoopprijs van schroot zal, volgens berichten die via de inkopers bij ons binnenkomen, in mei met nogmaals 100 euro per ton stijgen. Schroot is het basismateriaal van betonijzer. Fabrikanten die volumes in mei/juni verkopen, houden rekening met een toeslag.”

Vraag en aanbod

Reitsma noemt de huidige turbulentie op de markt een kwestie van vraag en aanbod. “In december/januari waren de producenten gedwongen onder de kostprijs te leveren. De prijzen voor energie, grondstoffen en transport waren sterk gestegen, maar konden niet worden doorgegeven aan de afnemers. Als dan de vraag sterk toeneemt, proberen de producenten hun verliezen weer goed te maken.”
IJzer- en Staalinstituut IISI voorziet voor de staalindustrie prima vooruitzichten. De internationale honger naar staal groeit dit jaar met 6,7 procent tot 1,3 miljoen ton. Voor 2009 zit een toename van 6,3 procent in de pijplijn.
De cijfers van het staalinstituut zijn aan de voorzichtige kant. Voorzitter Ku-Taek Lee zegt dat rekening gehouden is met enige vertraging in de economieën van de Verenigde Staten en de Europese Unie. “De vraag naar staal zal ondanks de effecten van de hypotheekcrisis gezond blijven.”

Reageer op dit artikel