nieuws

Nieuwkoopse wijkkrijgt ‘eigen’ bruggen

bouwbreed

In de nieuwbouwwijk Buytewech-Oost in Nieuwkoop zijn de eerste bruggen geplaatst. Het meest kenmerkende element van de door ipv Delft ontworpen bruggenfamilie is het speciaal voor deze wijk ontwikkelde spijlenhekwerk.

In de nieuwbouwwijk Buytewech-Oost in Nieuwkoop zijn de eerste bruggen geplaatst. Het meest kenmerkende element van de door ipv Delft ontworpen bruggenfamilie is het speciaal voor deze wijk ontwikkelde spijlenhekwerk.
Vanwege de ligging in een jonge wijk en de nabijheid van een schoolgebouw was de mate waarin over het hekwerk kan worden geklommen, een belangrijk aandachtspunt bij de vormgeving. Het resulteerde in een hekwerk van verticale spijlen. Diagonaal geplaatste staalstrips zorgen voor de stevigheid.
Het gaat om vijftien bruggen die zijn onder te verdelen in verkeersbruggen met een standaard betonnen brugdek en stalen fiets- en voetgangersbruggen met een houten brugdek. Het spijlenhekwerk verschilt per brug. Als eerste is een verkeersbrug van 9 bij 10 meter geplaatst die toegang geeft tot het schoolgebouw.

Reageer op dit artikel