nieuws

MAS Antwerpen: vol constructief vernuft

bouwbreed Premium

Tien rechthoekige dozen die langs een betonnen kern verdraaien vormen tezamen het nieuwe Antwerpse museum MAS. Architectenbureau Neutelings Riedijk wilde de fraaie stadsgezichten voor de museumbezoekers tijdens hun klim naar boven niet laten bederven door kolommen. De constructeurs van ABT werd gevraagd die puzzel constructief op te lossen. Na een lange zoektocht kwamen ze uit bij verdiepingshoge stalen spanten waarmee ze zijn opgehangen aan de kern. Hoewel de constructie allang niet meer lijkt op de kerstboom die ooit in de voorlopig ontwerpfase werd getekend, luistert hij nog altijd naar die naam. De enorme vides die dat mogelijk maken, worden ingevuld met wanden van golvend glas. Dat ontleent zijn stabiliteit aan de vorm en heeft ook geen hinderlijke stalen achterconstructie nodig.

Tien rechthoekige dozen die langs een betonnen kern verdraaien vormen tezamen het nieuwe Antwerpse museum MAS. Architectenbureau Neutelings Riedijk wilde de fraaie stadsgezichten voor de museumbezoekers tijdens hun klim naar boven niet laten bederven door kolommen. De constructeurs van ABT werd gevraagd die puzzel constructief op te lossen. Na een lange zoektocht kwamen ze uit bij verdiepingshoge stalen spanten waarmee ze zijn opgehangen aan de kern. Hoewel de constructie allang niet meer lijkt op de kerstboom die ooit in de voorlopig ontwerpfase werd getekend, luistert hij nog altijd naar die naam. De enorme vides die dat mogelijk maken, worden ingevuld met wanden van golvend glas. Dat ontleent zijn stabiliteit aan de vorm en heeft ook geen hinderlijke stalen achterconstructie nodig.
> techniek 10

Reageer op dit artikel