nieuws

‘Maak parkeerruimte bij nieuwbouwwoningen’

bouwbreed

Projectontwikkelaars moeten bij nieuwe woningen geïntegreerde parkeerruimte realiseren. Ook bij grote (woon)gebouwen moeten parkeergarages komen.

Van alle autobezittende Nederlanders wil 82 procent dat gemeenten ontwikkelaars dwingen in nieuwe woningen parkeerruimte op te nemen. Dit blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van parkeerdienstverlener P1. De ontwikkeling van onder- of bovengrondse parkeergarages ziet 78 procent wel zitten.
Volgens directeur Friso Hylkema van P1 is parkeren op zich geen probleem ook al blijkt uit het onderzoek dat dit in de toekomst volgens de ondervraagden in toenemende mate het geval zal zijn. “De openbare ruimte kent nog legio oplossingen die de kwaliteit positief beïnvloeden. Daar ligt de kans voor de overheid: zoek innovatieve oplossingen bij de gebruikersbehoefte en neem hierin een leidende rol. Ontmoedigen van autobezit is namelijk een illusie. De Nederlandse automobilist geeft met dit onderzoek duidelijk huiswerk aan de beleidsmakers.”
Dat huiswerk bestaat dan vooral uit het creëren van meer parkeergelegenheid in woonwijken aan de rand van de stad op P+R-locaties. Daaraan gekoppeld vinden de ondervraagden dat dan wel fijnmaziger en beter aansluitend openbaar vervoer een vereiste is. Maar liefst 78 procent is die mening toegedaan.
Mensen lijken wel voorstander te zijn van liefst voor de deur hebben van de tweede auto. De helft van de gezinnen met meer auto’s is er wel voor dat slechts één auto voor de deur mag en de andere op een parkeerplaats aan het begin van de wijk, maar 40 procent ziet dat niet zitten.
Naar goed Nederlands gebruik heeft menigeen ook geen cent meer over voor parkeren. Ongeveer eenderde is daar mordicus tegen, eenderde wil dat wel en eenderde heeft geen mening.

Reageer op dit artikel