nieuws

Lekker feesten op het dak van een ufo-achtige schoolruimte

bouwbreed Premium

De nieuwe Scholingsboulevard in Enschede-Zuid krijgt een futuristisch uiterlijk. De eerste 18 meter hoge ‘vliegende schotel’ staat visueel op een rechthoekige plint, maar constructief is de plint om de kegel heen gebouwd.

De Scholingsboulevard omvat in totaal circa 26.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak verdeeld over twee locaties. De nieuwbouw voor het vmbo-onderwijs vindt gefaseerd plaats en voorziet uiteindelijk in drie opvallende ‘vliegende schotels’, alle met een hellingshoek van 60 graden.
“De opvallende nieuwbouw is ontworpen op basis van een vernieuwend onderwijsconcept”, licht ing. Arthur van der Geest van IAA Architecten uit Enschede toe. “Het beroepsonderwijs kent veel uitvallers. Een aansprekend, interessant gebouw kan de binding met de school wellicht versterken, zo is de achterliggende gedachte.”
Het schoolgebouw is niet alleen een opvallende verschijning, maar kenmerkt zich tevens door een open structuur, veel daglichttoetreding en een grote indelingsvrijheid. “Door letterlijk de fysieke barrières te doorbreken, moet ook het horizontaal doorstromen, onderwijstechnisch gezien, makkelijker worden.”

Plint

Hoofdaannemer Hegeman uit Nijverdal heeft de bouw van de eerste kegel inmiddels afgerond. De schotelvormige hoogbouw staat op een rechthoekige plint van 152 bij 53 meter. Achter de opvallende, fel oranje gestuukte gevel van deze bijna 5 meter hoge platte doos vinden met ingang van volgend schooljaar de technische opleidingen plaats. In deze ruimte staan vierkante kolommen in een stramien van 6 bij 10,4 meter. Van der Geest wijst op de goed zichtbare stralingselementen, kabelgoten en sprinklers. “Alle installatietechniek blijft hier bewust in zicht, mede voor onderwijsdoeleinden. Samen met de tot de vloer doorlopende beglazing en de betonnen monoliet afgewerkte dekvloer geeft dat een industriële uitstraling.” In de enorme ruimte zijn houtwolcementplaten aangebracht om nagalmwerking te minimaliseren.
Het dak van de plint, opgebouwd uit kanaalplaatvloeren met geïntegreerde stalen liggers, functioneert straks als buitenruimte voor de leerlingen. “De inrichting van de daktuin met gras, beplanting en dergelijke is berekend op een maximaal gewicht van 500 kilo per vierkante meter. Daarnaast is uitgegaan van een grote veranderlijke belasting van nog eens 500 kilo per vierkante meter waarmee we tegemoet komen aan de eis van de opdrachtgever, de gemeente Enschede, om één groot befeestbaar dak te maken”, zegt ir. Robert Peters van het Eindhovense bureau Van de Laar dat de constructie ontwierp en berekende. “De stramienmaten van de plint zijn zo gekozen dat zowel dakliggers als vloerplaten optimaal zijn benut. Door voor de plint een rationele, optimale constructie te kiezen was het mogelijk om binnen de budgettaire kaders ook de kegels te realiseren.”

Kegels

Op het tuindak bevindt zich de 18 meter hoge ‘vliegende schotel’ met een doorsnede van 50 meter (ter plaatse van de dakrand). De kegel kraagt rondom 9 meter uit waarvoor op het tuindak een stalen draagconstructie is aangebracht.
Visueel staat de kegel op het dak maar constructief is de plint om de kegel heen gebouwd. Op dakniveau steunt de kegel op betonnen kolommen en een in het werk gestorte ringbalk van 1,15 meter breed en 90 centimeter hoog.
“De eerste verdiepingsvloer is in feite de basis van waaruit de kegel is opgebouwd. Kolommen en verdiepingsvloer vormen een tafelconstructie die is voorzien van vier stabiliteitswanden. Hierop wordt de kegel opgebouwd uit prefab kolommen, stalen liggers en breedplaatvloeren. De kolommen zijn zo geplaatst dat zoveel mogelijk verticale belasting rechtstreeks naar de fundering wordt afgedragen. De dragende, stalen gevelconstructie zorgt tevens voor de stabiliteit van de kegel.”
Vanaf de tweede verdiepingsvloer naar de derde bevindt zich een overgangsconstructie (in plaats van twaalf staan op de tweede verdieping 24 stalen kolommen). “Om de spatkrachten op te vangen zijn in de kegel breedplaatvloeren gelegd die zijn afgestort met een 20 centimeter dikke druklaag. De drie ronde verdiepingsvloeren vormen als het ware een stijve ring en houden de kegel bijeen.” De buitenkant van de schotel is bekleed met zink.

Wankelmotor

Op het dak van de kegel bevinden zich sheddaken die de kegel mede van daglicht voorzien. De vide is niet cirkelvormig maar heeft de doorsnede van een wankelmotor. Daarbij verspringen de draaiende afgeronde driehoeken ook nog eens ten opzichte van elkaar waardoor een speels effect ontstaat. De verschillende trappen die de vides overspannen worden gedragen door de liftschacht en constructievloeren.
Op 300 meter afstand is momenteel de tweede schotel in aanbouw (fase 2). Dit bouwdeel dat onder meer de verzorgende beroepen huisvest, moet eind dit jaar gebruiksklaar zijn. De derde en hoogste schotel (22 meter) komt naast de eerste schotel, waarvoor de oudbouw eerst moet worden afgebroken.
Eind 2009 moet de Scholingsboulevard geheel klaar zijn.

Reageer op dit artikel