nieuws

Klaas Vaak

bouwbreed

Sinds de oude Colijn ons allen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog maande rustig te gaan slapen, zijn er decennia voorbijgegaan dat iedereen het maar aan Klaas Vaak overliet het volk zand in de ogen te strooien. Hoe anders is dat binnen het politieke bedrijf.

Sinds de oude Colijn ons allen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog maande rustig te gaan slapen, zijn er decennia voorbijgegaan dat iedereen het maar aan Klaas Vaak overliet het volk zand in de ogen te strooien. Hoe anders is dat binnen het politieke bedrijf.
Van een strijdbaar vakbondsbestuurder als Ella Vogelaar had verwacht mogen worden dat zij argwanender zou staan tegenover oud-Shellman Wouter Bos. Die heeft haar zand in de ogen gestrooid in de zaak rond de corporatiemiljarden en is nu de enige die er beter van zal worden. Hij haalt via de vennootschapsbelasting het geld binnen dat Vogelaar al polderend rechtstreeks van de corporaties binnen had willen halen.
Het gevolg is bekend. Corporaties en Rijk rollebollen over straat en de prachtwijken hebben het nakijken. Daar gebeurt de eerste jaren helemaal niets.
Voor de bouw is dat overigens geen ramp. De orderportefeuilles puilen uit en de bedrijven weten nauwelijks meer waar ze het benodigde personeel vandaan moeten halen. Daar komt bij dat als de veertig wijken nog enige tijd ongemoeid worden gelaten, de benodigde investering erin alleen maar zal toenemen. Dat betekent dus voor de komende periode waarin de economische groei weer zal stagneren, toch volop werk. Want de miljarden bij de corporaties lopen niet zomaar weg. Intussen is de positie van Vogelaar op zijn zachtst gezegd wankel geworden.
Beleggers lijken daar deze week iets van begrepen te hebben. De bouwaandelen deden het in elk geval weer wat beter dan zij het in lange tijd hebben gedaan.
Draka springt er deze week even uit. Niet verbazingwekkend nu een activistische aandeelhouder met even 4 procent het bedrijf wil dwingen een Omaans belang af te stoten. Benieuwd of de familie Fentener van Vlissingen die 48 procent in Draka bezit, zich zand in de ogen laat strooien of toch naar de lange termijn kijkt.
Niet alleen boven Draka hangen donderwolken. De macro-economische signalen voor de totale economie staan donkeroranje, zo niet lichtrood. De inflatie wil maar niet zakken dankzij de zwakke dollar en de hoge energie- en voedselprijzen. Tot nu toe houdt de Europese Centrale Bank het wapen van de renteverhoging even op zak. Nu nog de btw-verhoging definitief van tafel en we kunnen weer gerust gaan slapen.

Reageer op dit artikel