nieuws

Kamer verdeeld over aanpak ventilatiewoningen

bouwbreed

De Tweede Kamer is verdeeld over de gewenste aanpak van gezondheidsklachten in nieuwe woningen. PvdA en SP koersen aan op een betere controle van de ventilatiesystemen en vinden dat de bouwsector verantwoordelijkheid moet nemen. De VVD neigt naar een verbod op balansventilatiesystemen.

De Kamer praat donderdag met minister Vogelaar (Wonen) over de gezondheidsklachten van bewoners van nieuwe woningen met energiezuinige ventilatiesystemen. Vorig jaar oktober bleek uit onderzoek van de GGD Eemland in de Amersfoortse wijk Vathorst dat de balansventilatie voor diverse gezondheidsklachten zorgt. Onderzoek van TNO wees een maand later uit dat de ventilatie in 30 tot 50 procent van de nieuwe woningen niet aan de eisen voldoet omdat de systemen niet goed zijn ingeregeld of verkeerd geïnstalleerd.
Zowel letselschadeadvocaat Martin Witte als de Eindhovense hoogleraar gezondheidstechniek voor gebouwen, Annelies van Bronswijk heeft in de aanloop naar het Kameroverleg aandacht gevraagd voor de problemen. Volgens de twee worden de klachten van bewoners door de overheid onderschat. Van Bronswijk vindt dat er een verbod moet komen op het balansventilatiesysteem zoals dat in Vathorst is gebruikt. De hoogleraar en de advocaat zijn beiden voorstander van een gezondheidslabel dat nieuwe bewoners de garantie geeft dat ze niet ziek worden van het ventilatiesysteem.

Label

In de Tweede Kamer staan de neuzen niet dezelfde kant op voor wat betreft de aanpak van de problemen. Op een gezondheidslabel zit de Kamer niet te wachten. De PvdA vindt dat vooral de bouwers aan zet zijn. Volgens PvdA-Kamerlid Samsom schuift de sector de schuld nu wel erg makkelijk af richting de overheid door te wijzen op de aangescherpte epc-regels. In de ogen van de PvdA ontstaan er juist problemen omdat bouwers besparen op het ventilatiesysteem. “Er ligt een angstaanjagend verband tussen de prijs van het gebruikte systeem en gezondheidsklachten”, aldus Samsom.
De PvdA vindt wel dat er meer controle moet komen op de werking van alle installaties in woningen. Wat de regeringsfractie betreft wordt dat een publieke taak van de netbeheerder. De SP is voor een apk-controle van alle installaties in de woningen die tegelijkertijd met het ondehoud aan de CV-ketel plaatsvindt.

Reageer op dit artikel