nieuws

Investeringsangst remt innovatiedrift

bouwbreed

Uitvinder Victor van Daag uit Gepraat heeft een probleem. Normaal gesproken geen probleem zou je zeggen, want Van Daag lost altijd alle problemen op. Vandaag nog als het moet. Nu staat de uitvinder voor een dilemma, namelijk het thema van deze BouwRai: maatschappelijke innovatie.

Uitvinder Victor van Daag uit Gepraat heeft een probleem. Normaal gesproken geen probleem zou je zeggen, want Van Daag lost altijd alle problemen op. Vandaag nog als het moet. Nu staat de uitvinder voor een dilemma, namelijk het thema van deze BouwRai: maatschappelijke innovatie.
Waar Victor anders in korte tijd een geniale oplossing bedenkt, piekert en peinst hij zich nu suf. Wat moet hij met dit probleem? Welke vorm heeft het? Duurzaam oplossen. Hoe? Victor heeft veel lotgenoten. Ze bijten zich allemaal stuk op hetzelfde probleem dat maatschappelijk van aard is maar een technische oplossing vereist. En bij de uitreiking van de zoveelste innovatieprijs strooide de hoogleraar nog even wat zout in de wonden: “Revolutionaire innovaties zitten er niet bij.”
Victor van Daag bestaat niet echt. Maar de gecreëerde wereld, waarin hij leeft wel. Aldoor wordt de bouw te conservatief en te weinig innovatief genoemd. Onzin. Drie dagen BouwRai bewijzen het tegendeel. Nee, ik kwam geen uitvinding tegen die de wereld morgen verandert. Geen op afstandbestuurbare hamers, noch gewichtloze gevelconstructies of zelfreinigende zorghuizen. Maar ik zag mooie vondsten zoals de energiebal en de mobiele douche. Ik ontdekte slimme aanvullingen op bestaande concepten.
Terug naar Victor. Stel dat hij morgen met een oplossing komt die afrekent met al onze maatschappelijke problemen. Hij ontdekt een onbewoond, prachtig paradijs. Hij brengt ons naar een plek zonder overstromingen of luchtvervuiling en met genoeg energie. Denkt u dat de wereldbevolking massaal meereist met Victor? Zou u meegaan? Uw verleden zomaar achter laten?
Nee, de wijsneuzen die prediken dat de bouw onvoldoende innoveert, slaan wat mij betreft de plank mis. Want, ook ambitieuze innovaties die in potentie wel maatschappelijke problemen oplossen, krijgen geen rijptijd. Want het werkelijke probleem heet niet innovatie, maar investering. Met de innovaties zat het op de BouwRai wel goed. En als de beurs goed is bezocht door overheden, zijnde de opdrachtgevers, dan komt het met de investeringen wellicht ook wel goed. Probleem toch nog opgelost. Vandaag nog.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels