nieuws

Internationale betonwereld netwerkt in Amsterdam

bouwbreed Premium

De organisatie van het FIB-symposium (Fédération Internationale du Béton) heeft bijna tweehonderd onderzoekers nee moeten verkopen.

Bijna vierhonderd mensen willen de resultaten van hun nieuwste betononderzoeken in Amsterdam presenteren, maar voor zoveel bijdragen is geen plaats. Voor bezoekers is nog wel plaats.
Het wordt inhoudelijk een stevig programma, stelt Dick Stoelhorst anderhalve maand voor aanvang van het symposium tevreden vast. De directeur van de Betonvereniging voert ook het secretariaat van het wetenschappelijke comité en heeft een gezelschap van internationale betongeleerden ondersteund bij de selectie van wetenschappelijke bijdragen.
Wat rest is een bonte mix van onderwerpen, variërend van life-cycle design en ondergrondse constructies tot monitoring en innovatieve materialen. Drie dagen gaat het daar tijdens 22 sessies over. Als keynote-sprekers zijn uitgenodigd onder meer Antonio Ortiz, de man achter het ontwerp van de renovatie van het Rijksmuseum. Ook de Italiaanse hoogleraar Menegotto geeft een sleutellezing, over Europese ontwikkelingen voor prefabbeton. Volgens Stoelhorst maakt het programma het pretentieuze thema ‘New solutions for our society’ volop waar.
Het jaarlijkse FIB-symposium is vanouds ook een gelegenheid om internationaal te netwerken. In de wandelgangen worden afspraken gemaakt hoe onderwerpen de komende jaren worden aangevlogen. Modelcodes die binnen de FIB zijn ontwikkeld, schoppen het volgens Stoelhorst niet zelden tot Eurocode of vergelijkbare betonnorm in andere regio’s.
Ongetwijfeld wordt weer vooruitgelopen op toekomstige normen en ontwikkelingen. Bijvoorbeeld over dwarskrachtwapening, nu actueel bij betonnen bruggen en viaducten. Deze onderwerpen aan het front van de internationale ontwikkelingen staan volgens Stoelhorst niet geprogrammeerd maar komen in welke vorm dan ook uitgebreid ter sprake. “Je moet er dus bij zijn om op de hoogte te blijven.

Reageer op dit artikel