nieuws

Installateur hoeft niet meer het dak op

bouwbreed

Voor het vervangen van een dakdoorvoer hoeft een installateur niet meer het dak op. Op de BouwRai wenkt de stand het publiek met de slogan ‘Kom van dat dak af’.

Met een flexibele dakdoorvoer en een speciaal ontwikkeld gereedschap kan het monteren van binnenuit gebeuren.
Medewerkers van Ubbink in Hal 10 demonstreren hoe eenvoudig het in zijn werk kan gaan. Ubbink ontwikkelde namelijk een speciale renovatiedakdoorvoer, de Rolux 4G HR, om bestaande dakdoorvoeren tot een maximale buitendiameter van 130 millimeter te vervangen. Met speciaal ontwikkeld gereedschap is dat klusje binnen een handomdraai geklaard. Met behulp van een stok waaraan de pijp eerst met een touw is gezekerd, wordt de oude dakdoorvoer er langzaam uitgedrukt en glijdt vervolgens door zijn eigen gewicht langzaam richting goot.
“De Rolux 4G HR renovatiedakdoorvoer is op deze manier snel, efficiënt en veilig aan te brengen” vat Leo Engelhardt, manager rookgasafvoer de voordelen samen. “Doorgaans moeten twee man het dak op en vergt zo’n klus al gauw twee uur. Met onze oplossing kost het slechts een half uurtje en kan het werk door één man op een veilige worden uitgevoerd. Een hoogwerker of valbeveiliging is hiermee overbodig.”

Trapezium

De dakdoorvoer is universeel toepasbaar dankzij een trapeziumvormige rubberen (EPDM) manchet. De flexibele schaal past op de meest gebruikte dakdoorvoerpannen.
Ook inkorten van de buitenpijp is niet meer nodig; de doorvoer is standaard voorzien van een spruitstuk met een werkbare lengte van 15 centimeter. Om vochtvorming te voorkomen kan optioneel een dampdichte dakbeschotplaat van kunststof en rubber worden aangebracht.
De dakdoorvoer is in eerste instantie ontwikkeld voor de renovatiesector, voor de nieuwbouw is de doorvoer ook met een harde schaal verkrijgbaar. Met deze ontwikkeling speelt Ubbink in op toekomstige ontwikkelingen.
Engelhardt noemt de nieuwe generatie cv-ketels zoals de HRe-ketel die naast warmte en warm water ook elektriciteit leveren. Dakdoorvoer met bijbehorend gereedschap komen in juni op de markt.

Reageer op dit artikel