nieuws

Innovatie geeft houvast

bouwbreed

Wie continu wil innoveren heeft daarvoor, naast goede ideeën, een handige proeftuin nodig. Vandaar dat bij Powers Fasteners in Wieringerwerf het enige gecertificeerde ETA optie-1 laboratorium van ons land is te vinden.

Het lijkt een simpel recept: je neemt een plaat beton, schroeft daar een anker in en trekt daaraan terwijl de uittrekkracht wordt gemeten. Maar net als in een toprestaurant schuilt het geheim van de kok in de reproduceerbaarheid van het hoogstaande eindproduct. “Als je in hoog tempo veel nieuwe en verbeterde producten in de markt wil zetten, heb je voortdurend te maken met het aanvragen van goedkeuringen. Als dat extern moet gebeuren verlies je veel tijd, want dan moet een buitenlands laboratorium de gehele testprocedure afhandelen. Vandaar dat we ons eigen ETA optie-1 laboratorium hebben ingericht”, aldus commercieel directeur Jos Verkaik, “met als nevenvoordeel dat we voortdurend potentiële nieuwe producten aan allerhande optimalisatietesten kunnen onderwerpen.”

Verbeteringen

En om te illustreren hoezeer innovatie de uitgebreide catalogus van Powers domineert, geeft hij aan, dat ruwweg eenderde van de elke twee jaar verdubbelende omzet komt uit producten die korter dan 3 jaar op de markt zijn. Daar zitten weliswaar veel kleine en grote verbeteringen bij van bestaande producten, maar elk jaar worden ook echt innovatieve producten toegevoegd. Verkaik geeft daarvan vier voorbeelden: de Snake, de Vertigo, de Zip-Toggle en niet te vergeten de Wall-Dog.
Installatietijd is steeds meer een allesbepalende kostenfactor bij het repeterend aanbrengen van tientallen of honderden ankers in beton. Bij de mechanische middenlastbevestigingen leveren inslagankers veel handelingen op. De van gehard staal gemaakte Snake neemt een kortere weg, doordat hij niet het boorgat wordt ingeslagen, maar er mechanisch wordt ingeschroefd (en even snel weer uit is te verwijderen). Door het schroeven kan hij met een minimale plaatsingsdiepte van 40 millimeter volstaan (kanaalplaatvloeren) en is boven het hoofd werken een stuk aantrekkelijker. Bovendien beschikt de Snake als enige binnendraadanker over een ETA-1 goedkeuring voor gebruik in de gescheurdbetonzone.

Lastige klus

Boven het hoofd in staal aanbrengen van ankers voor het ophangen van leidingen en leidinggoten is onder meer een lastige klus vanwege het tijdrovende voorboren. De Vertigo met z’n zelfborende punt lost dat probleem op. Hij is inzetbaar tot een staaldikte van maximaal 10 millimeter. Zelfs dan is het schroefanker in een enkele boorbeweging binnen een tiental seconden aangebracht. Gebruik van een speciale Vertigo-adaptor is daarbij verplicht om overtorque te voorkomen. De Vertigo is ook geschikt voor hout en ongescheurd beton.
Hollewand-pluggen zijn er in vele soorten en maten. De Zip-Toggle is een sterke variant door het tuimelgedeelte, dat bij het indraaien van de bijpassende schroef in actie komt. Opmerkelijk is dat de puntige nylon plug zonder voorboren met een handschroevedraaier in de (dubbele) gipsplaat kan worden geschroefd en vastgezet.
Deze allemansschroef is duidelijk geen schoothondje, want hij kan zonder aparte plug zorgdragen voor een stevige bevestiging in uiteenlopende materialen: gipsplaat, holle of volle steen, beton, baksteen en hout. Bovendien zorgt de speciale schroefdraad voor een nagenoeg spanningsvrije installatie, waarbij de spiraal in beton en steen zijn eigen schroefdraad tapt (waarbij voorboren is aan te raden). De schroef past verder precies in de voeg van standaard tegelwerk.

Booming business vanuit Wieringerwerf

Commercieel directeur Jos Verkaik werkt pas een jaar of drie voor Powers, de ruim driekwart eeuw oude en van oorsprong Amerikaanse specialist in kwalitatieve verankerings- en bevestigingsproducten voor beton, metselwerk, steen, staal en hout. Tot het jaar 2000 deed Powers vooral zaken in Amerika, Canada, Australië en Nieuw Zeeland.
Pas in 2000 kwam er een Europese vertegenwoordiging, nota bene op eigen initiatief van de huidig algemeen directeur Paul Geuvers. Het is deze in Noord Scharwoude opgestarte en nu in een nieuw gebouw bij Wieringerwerf gevestigde Europese tak, die naast de Europese markt ook de booming bouwregio’s in het Midden-Oosten en daarnaast ook het Afrikaanse continent gaat bedienen.
Ook al zijn veel van de producten aantrekkelijk voor klussers, Powers levert alleen aan professionele marktpartijen via een selectief dealernetwerk.
Voor deze professionals lanceert het bedrijf dezer dagen op www.powerseurope.nl een sterk verbeterde en uitgebreidere versie van de berekeningssoftware voor mechanische ankers.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels