nieuws

Ingenieurs rem op creativiteit bouw

bouwbreed

Bouwbedrijven krijgen te weinig ruimte voor innovatie. Die conclusie trekt het Economisch Bureau van bankverzekeraar ING uit een groot eigen onderzoek.

Bouwbedrijven krijgen te weinig ruimte voor innovatie. Die conclusie trekt het Economisch Bureau van bankverzekeraar ING uit een groot eigen onderzoek.
Volgens de economen ligt het creatieve proces nog te vaak in handen van ingenieurs en architecten. De aannemers komen in de meeste gevallen slechts in beeld als leverancier van capaciteit. ING ontdekt slechts 1 procent van de bouwers die zich onderscheiden door innovatie.
De onderzoekers signaleren dat vernieuwing en standaardisatie moeilijk van de grond komen. Terwijl studies toch aantonen dat bouwtijden 30 tot 40 procent korter kunnen als de samenwerking met de toeleveranciers en onderaannemers systematisch worden aangehaald. In de praktijk krijgen aannemers veelvuldig telkens andere bestekken voorgeschoteld, wat leidt tot vertraging en extra kansen op fouten.

Reageer op dit artikel