nieuws

Hogere inkomens ingreep van pessimisme

bouwbreed

Het pessimisme bij burgers met een hoog inkomen neemt opvallend snel toe. De verslechtering van de stemming loopt parallel met de onheilstijdingen voortvloeiend uit de Amerikaanse hypotheekcrisis.

Het pessimisme bij burgers met een hoog inkomen neemt opvallend snel toe. De verslechtering van de stemming loopt parallel met de onheilstijdingen voortvloeiend uit de Amerikaanse hypotheekcrisis.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek registreert bij de hogere inkomens afgelopen jaar een daling van het vertrouwen met 26 punten. Op de index leveren de lagere inkomens slechts 16 punten in. Ondanks de terugslag zijn de best bedeelden in onze samenleving nog steeds in meerderheid positief over de naaste toekomst. Voor de middeninkomens slaat de balans echter door naar overwegend pessimisme. De bevolkingsgroepen zonder werk of met een laag inkomen zien de komende jaren het meest somber tegemoet. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de stemming van de consumenten in sterke mate een kwestie is van gevoel. Daardoor vertaalt opkomende pessimisme slechts in beperkte mate tot een afnemende bereidheid tot aankopen.

Reageer op dit artikel