nieuws

Groeiend optimisme betonproducenten

bouwbreed

De markt voor betonproducten trekt verder aan. Het Centraal Bureau voor de Statistiek signaleert groeiend optimisme in de bedrijfstak.

Van de ondernemers in de sector beton, cement en gips geeft de helft toenemende bedrijvigheid aan. Vorig jaar noteerde slechts een kwart van de bedrijven groei. De orders uit het buitenland vertonen nog steeds een dalende tendens. Het verlies wordt meer dan goed gemaakt door de toenemende opdrachten uit het binnenland.
Het volume aan opdrachten lag in januari 28,5 procent boven het niveau van peiljaar 2000. In maart was de voorsprong gegroeid naar 34,5 procent. De helft van de fabrikanten ziet ruimte om de prijzen naar boven bij te stellen.
De algehele bloei vertaalt zich in extra arbeidsplaatsen. In januari dacht 7 procent van de ondernemers nog aan inkrimping. In maart is het tij gekeerd en meldt 14 procent van de bedrijven komende maanden nieuwe arbeidsplaatsen te creëren. De extra handen zijn te meer welkom omdat bij 12 procent van de ondernemingen de voorraden slinken.
De baksteenindustrie profiteert van een sterk toenemende vraag uit het buitenland. In januari klaagde nog 37 procent van de producenten over een krimpende orderstroom uit het buitenland. In maart echter meldt 44 procent een nieuwe opleving. In het merendeel van de bedrijven is de bedrijvigheid fors toegenomen. Bij krimpende voorraden, ligt de orderpositie een vijfde boven het niveau in het jaar 2000. Een op de tien bedrijven trekt extra personeel aan. Over de prijzen bestaat een grote mate van eenstemmigheid. Dure grondstoffen en energie dwingen in driekwart van de gevallen de prijzen verder omhoog.
De sector glas verkeert nog steeds in zwaar weer. Sinds de eeuwwisseling verdween een vijfde van het werk. In de directiekamers staat sanering nog steeds op de agenda. Van de ondernemers stelt 43 procent zich in op stijgende prijzen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels