nieuws

Groei Britse bouwmarkt’abrupt sterk vertraagd’

bouwbreed

De groei in de Britse bouwmarkt is in het eerste kwartaal van 2008 plotseling sterk vertraagd. De leveranciers van bouwmaterialen melden een scherpe daling van de verkopen. De hoeveelheid werk bij beëdigde taxateurs en vastgoedspecialisten is beland op het laagste peil in tien jaar.

De Construction Products Association spreekt van “de traagste verkopen in ruim twee jaar”. De verkopen van zware bouwmaterialen liepen zelfs met 3 procent terug, die van lichtere producten bleven nog groei vertonen. Economisch directeur dr. Noble Francis: “De bouwmarkt is niet immuun voor de wereldwijde economische problemen en het gebrek aan liquiditeit. Vooral de woningbouw is zwaar getroffen met een dramatische daling van het aantal in aanbouw genomen huizen. Over de hele linie gezien blijft de sector echter nog gematigd optimistisch.”
Het Royal Institute of Chartered Surveyors spreekt in zijn kwartaaloverzicht, een belangrijke graadmeter voor de Britse bouwmarkt, van “een abrupte vertraging op de bouwmarkt”.

Commercieel

Het aantal RICS-leden dat afgelopen kwartaal meer werk kreeg ligt nu op hetzelfde peil als de specialisten met minder werk. Drie maanden geleden meldde nog 16 procent meer werk te hebben dan een kwartaal eerder. Economisch adviseur David Stubbs wijt dat vooral aan het inzakken van de woningmarkt. “Grote woningbouwers reageren op de terugvallende vraag met minder bouwen. Maar ook in de commerciële bouw vertraagt de groei opeens fors door de dalende kantoorprijzen en een dreigend overschot aan nieuwe gebouwen.”
Verder sluit Hanson een steenfabriek in Wales waarbij vijftig werknemers hun baan verliezen. Volgens Hanson ligt de vraag naar stenen “op het laagste niveau in 25 jaar”. De fabriek in Caernarfon produceert op dit moment 30 miljoen bakstenen per jaar waarvan de meeste op het terrein zijn opgeslagen omdat er geen markt voor is.

Reageer op dit artikel