nieuws

Globaliserend nationalisme

bouwbreed Premium

Detweedeling in de maatschappij waar in linkse kringen al jarenlang voor gewaarschuwd wordt, heeft deze week op bizarre wijze gestalte gekregen. Aan de nationalistische kant trad Rita Verdonk op, compleet met rood jasje en krukken.

Detweedeling in de maatschappij waar in linkse kringen al jarenlang voor gewaarschuwd wordt, heeft deze week op bizarre wijze gestalte gekregen. Aan de nationalistische kant trad Rita Verdonk op, compleet met rood jasje en krukken.
Het optreden van de oud-gevangenisbewaarder gaf behalve lachsalvo’s als gevolg van de hilarische onzin die ze uitkraamde, eindelijk antwoord op de al lang prangende vraag waarom Ballast Nedam zich heeft teruggetrokken uit Nederland. Ballast-commissaris Rob Boelen zit in het bestuur van de Stichting Vrienden van Rita. Dan kun je je het niet permitteren dat een bedrijf waar je toezicht op houdt, over de grenzen werkt.
De nationalistische ressentimenten lijken nu te werken tegen baggeraar Boskalis. Het nieuws dat het bedrijf een deel van de vloot onder Cypriotische vlag wil brengen, drukte het aandeel. Kennelijk hebben beleggers niet door dat het omvlaggen twee voor hen positieve effecten heeft: de concurrentiepositie verbetert en de winstgevendheid gaat omhoog en dus hun rendement.
Aan de andere kant van het spectrum opereerde Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank. Die voorspelde bij de presentatie van het jaarverslag moeilijke tijden. Niet dit jaar, omdat we nog de wind in de rug hebben van de overloop uit 2007, maar voor eind dit jaar en volgend jaar. Laten we het er maar op houden dat net als meteorologen ook economen beter zijn in het verklaren van het verleden dan in het voorspellen van de toekomst.
Zijn uitlatingen zouden overigens wel een verklaring kunnen zijn voor de geringe beweging van de bouwaandelen. Die leken deze week aanvankelijk de weg omhoog gevonden te hebben. In de tweede helft echter zakten ze weer wat weg met uitzondering van Heijmans.
Een verklaring zou kunnen zijn dat beleggers doorhebben dat het zeer slecht is als medelanders uit andere culturen massaal ons land verlaten. Nog afgezien van de vraag wat de Nederlandse cultuur dan wel is, wordt ook vuilnisophalen een probleem.
Ferry Heijbrock

Reageer op dit artikel