nieuws

Gilde haakt af in strijd om Econosto

bouwbreed

Investeringsmaatschappij Gilde is definitief afgehaakt in de strijd om de technische handelsonderneming Econosto. De durfkapitalist heeft zijn bod ingetrokken.

Gilde ziet geen andere mogelijkheid dan zich terug te trekken omdat de andere kaper op de kust, technisch handelshuis Eriks, al 45 procent van de aandelen Econosto zeker heeft gesteld. Dat maakt het voor Gilde onmogelijk om, zoals gewenst, minimaal 95 procent van de stukken van Econosto binnen te halen. Gilde zag zijn kansen bovendien verder slinken doordat Eriks onlangs zijn voorgenomen bod verhoogde naar 8,21 euro per aandeel.
De investeringsmaatschappij was bereid zelf 117 miljoen euro, oftewel 7,25 euro per aandeel, neer te leggen voor Econosto.
Het bedrijf uit Capelle aan den IJssel en een aantal grootaandeelhouders schaarden zich aanvankelijk achter dat bod, maar trokken hun steun in toen Eriks aangaf een bod van 7,80 euro uit te willen brengen.

Afkoopsom

De breuk met Gilde gaat Econosto 1,75 miljoen euro kosten. De investeerder bedong de afkoopsom in een eerder stadium van de onderhandelingen met de technische handelsonderneming. De buitengewone aandeelhoudersvergadering die vandaag zou plaatsvinden, heeft Econosto afgelast. Op de agenda stond alleen het bod van Gilde.
Eriks biedt voor de aandelen die zij nog niet in bezit heeft 8,21 euro per aandeel.

Geleend geld

Het Alkmaarse concern wil de overname met geleend geld financieren, maar sluit daarnaast een kleine aandelenemissie ook niet uit. Eriks-topman Jan van der Zouw gaf eerder al aan dat hij Econosto goed bij zijn onderneming vindt passen. Hij verwacht geen grote herstructureringen bij een fusie van de twee bedrijven.
Econosto, dat afsluiters, koppelingen en slangen levert aan de bouw en industrie, was vorig jaar goed voor een omzet van 260 miljoen euro. Eriks, leverancier van onder meer afsluiters, buizen en gereedschappen, boekte bijna 950 miljoen euro aan bedrijfsopbrengsten.

Reageer op dit artikel