nieuws

Gemeenten moeten meer doen tegen krimp

bouwbreed

Gemeenten moet zich veel beter voorbereiden op een dalend aantal inwoners. Krimp tegengaan door meer woningen te bouwen is verleidelijk, maar werkt contraproductief.

Dat stellen de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) en de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) in een advies aan staatssecretaris Bijleveld (binnenlandse zaken). Volgens de raden leidt een groeistrategie als antwoord op krimp tot concurrentie met omliggende gemeenten en mogelijk tot “bouwen voor de leegstand”.
Bijlveld had de raden gevraagd de bestuurlijke en financiële gevolgen van de bevolkingsdaling in kaart te brengen. “Nederland is nog niet klaar voor de krimp”, luidt de conclusie van hoogleraar bestuurskunde A. Korsten en lid van de raad voor het openbaar bestuur.
In 2025 zal ruim de helft van de gemeenten minder inwoners hebben dan nu. De krimp is al actueel in Zuid-Limburg, Zeeland en Noordoost-Groningen, waar gemeenten hun inkomsten zien teruglopen en hun voorzieningenniveau moeilijk in stand kunnen houden.
Volgens de adviesorganen moeten de overheden hun kop niet in het zand steken, maar de krimp juist accepteren. Maar dat is wat anders dan lijdzaam toezien hoe een gemeente in een neerwaartse spiraal terecht komt, waarschuwen de onderzoekers.

Gerichte investeringen

Volgens hen zijn er gerichte investeringen nodig om de gevolgen van de bevolkingsdaling op te vangen en de leefbaarheid van een gebied te behouden. “Minder inwoners betekent minder jongeren en uiteindelijk ook minder scholen. Er is bestuurlijke moed voor nodig om dergelijke keuzes te maken”, schrijven de raden.
Bijleveld komt nog met een uitgebreide reactie op het advies. Ze ziet voor zichzelf een regierol weggelegd om alle betrokkenen bewust te maken van de gevolgen van de bevolkingsdaling.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels