nieuws

Geknoei met bouwopdrachten bij Delhaize

bouwbreed

De justitie in Brussel is bezig met een onderzoek naar corruptie bij Delhaize, de op één na grootste supermarktketen in België.

De spilfiguur in deze corruptieaffaire is de inmiddels ontslagen technical support 0x26 constructionmanager (bouwmanager) Hugo J. van het bedrijf, die een systeem van omkoping had opgezet met een netwerk van aannemers en bouwbedrijven. Die betaalden hem smeergeld in ruil voor opdrachten in verschillende van de 738 winkels van Delhaize in België. De gearresteerde bouwmanager, die een tijdje in voorarrest zat, vervalste op grote schaal prijsoffertes. Hij was verantwoordelijk voor de hele infrastructuur van Delhaize, van winkel en opslagplaatsen tot parkings.
De justitie kwam pas gisteren met de zaak naar buiten, maar ze dateert al van 22 maart vorig jaar toen de bouwmanager op staande voet werd ontslagen, nadat Delhaize zelf had ontdekt dat er sprake was van omkoping van een aannemer bij een bouwproject in Brussel. Het gerechtelijk onderzoek bracht vervolgens aan het licht dat het om meer corruptiezaken ging dan het ene geval in Brussel. Hoeveel aannemers en/of bouwbedrijven bij de zaak betrokken zijn, wil of kan justitie nog niet zeggen.
Deze omkopingsaffaire is de eerste grote zaak bij een privébedrijf in België die door dat bedrijf bij de justitie werd aangeklaagd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels