nieuws

Eurlings door het stof voor debacle met spitsstrook

bouwbreed

Verkeerminister Eurlings is gisteren in de Tweede Kamer flink door het stof gegaan voor de fout van Verkeer en Waterstaat met de spitsstrook bij de A1. De minister erkende volmondig dat zijn departement ten onrechte tot de slotsom was gekomen dat de spitsstrook niet open mocht op basis van een uitspraak van de Raad van State.

“Ik baal als een stekker”, aldus Eurlings gisteren in het spoeddebat over de spitsstrook die naar vorige week bleek ten onrechte jarenlang niet in gebruik is genomen. De minister betuigde zijn “zeer gemeende oprechte spijt” in de richting van de automobilisten die op de A1 in de file hebben gestaan. “Dit zijn geen goedkope woorden, dit komt uit mijn tenen”, aldus de minister.
In het debat reageerde de oppositie vol onbegrip op de “blunder” van Verkeer en Waterstaat. VVD-Kamerlid Paul de Krom sprak van een beschamende vertoning. Een gele kaart in de vorm van een motie van treurnis van de VVD kreeg gisteren steun van de SP, lid Verdonk, de SGP en de PVV en haalde daarmee geen Kamermeerderheid.
Eurlings legde in het debat uitvoerig uit hoe de verkeerde interpretatie van de uitspraak van de Raad van State in 2004 tot stand was gekomen. Hij erkende volmondig dat de uitspraak niet goed was uitgelegd door de landsadvocaat en toenmalig minister Peijs die besloot de strook na aanleg dicht te houden. Eurlings vond het wel begrijpelijk dat de uitspraak strikt was geïnterpreteerd. In die tijd de sneuvelde er immers geregeld asfaltplannen voor de rechter en werden de eisen voor nader milieuonderzoek alleen maar aangescherpt.

Mobieltje

De minister zei bijzonder verbaasd te zijn toen de Raad van State vorige week meldde dat de strook wél open kon. Hij weersprak overigens zijn vermeende uitspraak dat de Raad ‘dat wel even had kunnen laten weten’. De Raad van State zelf liet gisteren weten niets verkeerd te hebben gedaan en dat de uitspraak duidelijk was. “Ik ben er geregeld langsgereden, maar ik heb nooit de aanvechting gehad mijn mobieltje te pakken”, liet voorzitter Van Dijk van de afdeling bestuursrechtspraak aan persbureau Novum weten. Vicepresident Tjeenk Willink reageerde: “We doen tienduizend uitspraken per jaar. Om daarvoor een callcenter op te richten gaat me te ver.”
Eurlings hield de Kamer voor dat het hoog tijd is de wetgeving aan te passen om een einde te maken aan de aanhoudende problemen met de aanleg van nieuw asfalt.

Reageer op dit artikel