nieuws

Ede krijgt minder geld voor aanleg spoor en station

bouwbreed

De gemeente Ede krijgt voor de verdiepte aanleg van het spoor en een nieuw treinstation Ede-Wageningen niet de verwachte 40 miljoen euro van het Rijk maar hooguit 27,5 miljoen euro. Dat heeft minister Eurlings (verkeer) de gemeente in een brief gemeld.

De gemeente komt daarmee 12,5 miljoen euro tekort voor de realisatie van de plannen waarmee Ede de geluidsoverlast van de intercity’s tussen Arnhem en Utrecht wil terugdringen. Het treinverkeer vormt een obstakel voor de plannen voor grootschalige woningbouw op het Enka-terrein en in de Edense spoorzone.
Met de verdiepte aanleg van het spoor en het nieuwe treinstation is in totaal 110 miljoen euro gemoeid. Ede stopt zelf 40 miljoen euro in het project; de provincie betaalt 30 miljoen euro.
Ede diende eind vorig jaar op de valreep een alternatief plan voor de aanpak van de spooroverlast bij Verkeer en Waterstaat in nadat een eerder plan van 160 miljoen euro te duur werd bevonden.
De gemeente had al langer een toezegging op zak van Eurlings’ voorganger minister Peijs voor een bijdrage van het Rijk in het project en ging er steeds vanuit dat het daarbij in totaal om 40 miljoen euro ging.
Eurlings heeft de gemeente nu duidelijk gemaakt dat de bijdrage maximaal 27,5 miljoen euro zal zijn. Voorwaarde is dat Ede zorgt voor plannen die financieel dekkend zijn.
De gemeente hoopt er in het overleg met de minister alsnog de financiering van de plannen rond te krijgen. Eurlings praat eind volgende week met Ede over het project.

Reageer op dit artikel